FOTO: Ako dostať na Námestie SNP viac lavičiek pre návštevníkov mesta  

SPRÁVY
5 /

Banskobystrické Námestie SNP v historickom jadre mesta je počas letnej turistickej sezóny zaplnené návštevníkmi. Nie všetci však chcú sedieť na letných terasách  miestnych reštaurácií a kaviarní pri káve či pive, ale iba tak si sadnúť na lavičku a trochu si oddýchnuť.

Na centrálnom bystrickom námestí je iba tucet kovových lavičiek s drevenými doskami

Presne toľko sme narátali počas prechádzky letným Námestím SNP. Ďalšie sú ešte okolo Barbakanu, ale tento počet by mohol byť určite vyšší. Nehovoriac o tom, že lavičky by sa príležitostne dali využiť na sedenie počas produkcií v rámci kultúrneho leta.

Podľa vedúceho Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev MsÚ Petra Suchého mesto v priebehu letných mesiacov doplní na Námestí SNP ešte štyri lavičky. Nákup ďalších by sa uskutočnil po zapracovaní tejto položky do rozpočtu mesta na budúci rok. To sa týka aj nových odpadových košov. Faktom totiž je, že vandali každoročne ukradnú alebo zničia viacero kusov mestského mobiliáru nielen na sídliskách, ale i  priamo v centre mesta.

Zoberme si príklad z Prahy

Podobný problém zaujímavo vyriešili v Prahe na Václaváku, kde vymieňali na lavičkách staré drevené dosky za nové. Vďaka nápadu Sdružení Nového Města pražského si môžu občania alebo firmy adoptovať lavičku za 7.350 ČK (cca 272 €). Za to sa na nej vymenia dosky za nové s citátom a označením „adoptívnych rodičov“ lavičky.

Ľudia si už takto adoptovali 43 lavičiek, čo je zhruba polovica všetkých na Václaváku. Záujemca si citát buď vymyslí a dodá sám, alebo dostane návrh. Predstaviteľ združenia Jan Adámek pre portál Blesk.cz uviedol:

„Zatiaľ mohli žiadať o adopciu lavičky len členovia združenia, ale hlási sa nám množstvo ďalších firiem, politikov a občanov. V auguste preto rozbehneme druhú vlnu aj pre nečlenov a rozpredáme zvyšok lavičiek.“

Táto myšlienka by sa mohla uplatniť aj v Banskej Bystrici. Možno by stačilo zverejniť výzvu mesta, kto si chce adoptovať na Námestí SNP novú lavičku so svojím  nápisom alebo logom firmy za konkrétnu sumu, ktorá by obsahovala nákup lavičky aj s vytvorením nápisu pre adoptívneho rodiča. Určite by to stálo aspoň za pokus…

Autor: (tom) blesk.cz