FOTO: Aj parčík pri mestskom úrade by si zaslúžil rekonštrukciu

SPRÁVY
9 /

Zvykne sa hovoriť, že zelené a upravené parky sú pľúcami mesta a miestom pre relax jeho obyvateľov. Trak by mali aj vyzerať, hoci v Banskej Bystrici to zatiaľ neplatí.

Už sme viackrát písali o zlom stave mestských historických parkov pri Ekonomickej fakulte UMB (Leninov park) a kaštieli Radvanských, na ktoré sa mestu pred tromi rokmi vzhľadom na dlhodobú nedostatočnú starostlivosť o dreviny a chodníky s mobiliárom núkala revitalizácia z eurofondov.

Pokus  získať na komplexnú obnovu zelene okolo pol milióna eur však napriek tomu, že mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo na tento europrojekt 5-percentné spolufinancovania z rozpočtu, nevyšiel. Vedenie mesta a mestského úradu malo vtedy iné priority…

Ďalší mestský parčík, ktorý by si zaslúžil rekonštrukciu, sa nachádza priamo pod oknami mestského úradu. Ešte za socializmu patril aj k budove bývalého Krajského národného výboru (dnešný MsÚ) z roku 1957, ktorá je príkladom architektúry socialistického realizmu. Oproti sa nachádza funkcionalistická budova Polikliniky (pôvodne Okresná nemocenská poisťovňa z roku 1930), takže parčík môže slúžiť na oddych pre návštevníkov obidvoch ustanovizní.

Kedysi bola v tomto parčíku aj fontána, z ktorej zostali len zbytky betónu a kameňa. Trávou zarastené asfaltové chodníky s  obstarožnými lavičkami využívajú dnes najmä bezdomovci a tak to tu aj vyzerá. Keď sme sa boli na parčík pozrieť, práve prišli pracovníci ZAaRES upraviť kvetinovú výzdobu a pokosiť trávu, aby to vyzeralo na ako tak udržiavanú zónu zelene.

Pred dvomi rokmi oživilo mestský parčík outdoorové umelecké dielo mladého českého výtvarníka Michala Trpáka z Českých Budějovic pod názvom „Stadium fascinace“. Išlo o dve poprepletané zamilované  lampy na ohýbanej trubkovej kovovej konštrukcii. Súsošie sa v noci rozsvietilo a evokovalo prepletené figúry v objatí či štruktúru DNA.

Žiaľ vtedy zažilo naše mesto medzinárodnú hanbu, keďže ďalšie sochy Michala Trpáka vystavené na Námestí SNP vandali zničili, takže ani pokus vdýchnuť tomuto mestskému parčíku nový život dlho netrval. Odvtedy viac či menej prežíva a čaká na svoju obnovu dokazujúc pravdivosť tvrdenia, že pod lampou býva najväčšia tma…

Na našu otázku, čo s týmto ostrovčekom zelene hodlá robiť mesto, odpovedala hovorkyňa primátora Martina Kanisová:

Mesto Banská Bystrica má záujem využiť tento priestor na uctenie si významného rodáka Ladislava Eduarda Hudeca. Z tohto dôvodu rokuje vedenie mesta s čínskymi partnermi o možnostiach financovania projektu rekonštrukcie priestoru parčíka pred MsÚ, ako aj umiestnenia sochy alebo busty tohto svetoznámeho architekta.“

Keďže je pár mesiacov pred voľbami a veľa sa toho už nedá stihnúť urobiť, treba dúfať, že nové vedenie mesta bude k parčíku pred Mestským úradom ústretovejšie a spolu s oboma historickými parkami sa konečne niečo užitočné udeje. Obzvlášť keď Útvar hlavného architekta má už dlhšie pripravenú štúdiu obnovy tohto zeleného priestoru.

Zeleň v meste, o ktorej tak radi všetci  rozprávajú a chcú ju mať, totiž nie je iba všetko zelené, ale je to súčasť architektúry a životného prostredia krajskej metropoly a treba sa o ňu náležite starať.

Autor: (mt), Foto: Mirka Chabadová