FOTO: Nová adrenalínová atrakcia na kúpalisku – vlek pre vodných lyžiarov

SPRÁVY
5 /

Návštevníci banskobystrického plážového kúpaliska čaká po otvorení novej letnej sezóny na prelome mája a júna niekoľko zaujímavých noviniek. Jednou z nich je najdlhší jednomiestny vlek pre vodných lyžiarov na slovenskom  jazere v dĺžke 200 m.

Dodávateľ z Estónska v utorok dokončil práce na postavení ľahkej oceľovej konštrukcie vleku pre wakeboard. Prevádzkovateľom tejto adrenalínovej atrakcie na jazere plážového kúpaliska, ktorá bude slúžiť začínajúcim i profesionálnym vodným lyžiarom, je banskobystrická spoločnosť wakepark s.r.o..

Jej zástupca Ľubomír Zelenay pre náš portál uviedol:

„Na Slovensku sú tri veľké vodné vleky – v Košiciach, Bratislave a Piešťanoch, potom dva malé jednomiestne v Liptovskom Mikuláši a Štúrove. V okolí Banskej Bystrice nič také nie je, pričom je tu veľa ľudí, ktorí chcú wakeboardovať. Robili sme si prieskum, akú atrakciu by tu ľudia uvítali a tak sme zistili, že by chceli práve vodný vlek. Zvolili sme alternatívu vleku s dvomi pylónmi, aby to nezabralo plochu celého jazera. Má dĺžku 200 m a výšku 10 m, je na profesionálnej úrovni a môžu tu po jednom jazdiť aj začiatočníci.“

Ako sme sa mohli presvedčiť pri skúšobnej jazde, vodného lyžiara ťahá vlek, ktorý ovláda z brehu operátor tam a späť. Urobí na jazere vlastne celý okruh, pričom rýchlosť vleku sa dá regulovať pomalšie pre začiatočníkov a rýchlejšie pre pokročilých. Keď to vyžaduje situácia, tak sa okamžite zastaví. Elektromotor vleku iba mierne bzučí, takže vôbec neruší okolie.

Ľubomír Zelenay staval podobný vodný vlek v Liptovskom Mikuláši, teraz to urobil pre majiteľa banskobystrickej spoločnosti wakepark s.r.o. a bude ho aj prevádzkovať. Infraštruktúru na jazere poskytol za výhodných podmienok  Aqualand – Plážové kúpalisko Banská Bystrica. Najväčšia časť investície išla do konštrukcie vleku a vodných prekážok, ktoré sa pripevnia ku dnu jazera. Je to vlastne skladačka na zemi.

„Je to veľká atrakcia nielen pre samotných vodných lyžiarov, ale aj pre divákov, ktorí si chodia pozerať jazdu na vodných lyžiach aj s akrobaciou na skokoch cez vodné prekážky. Tie namontujeme neskôr a bude to 15-metrová bedňa, skok a sud pre zábavu. Plnú prevádzku by sme mali spustiť 30.mája,“

dodal Zelenay.

Vodný park na časti jazera bude tvoriť jeden dvojstĺpový vlek s výškou 10 metrov, na ktorom môže jazdiť naraz jeden jazdec na 200-metrovej dráhe tam a späť. Vlek je vhodný aj pre profesionálnych jazdcov, ktorí sa chcú učiť nové triky, ale aj pre začiatočníkov, ktorí ešte nikdy nestáli na doske.

Práve pre nich je tento vlek výnimočný a oveľa jednoduchší, ako učiť sa jazdiť prvýkrát na veľkom vleku. Operátor sa venuje vždy len jednej osobe, ktorá jazdí. Keď spadne, vlek zastaví, nikde netreba plávať alebo začínať odznova. Lano počká a keď je jazdec pripravený, tak pokračuje v jazde ďalej. Tento typ vleku je veľmi obľúbený najmä pre rýchlosť učenia  sa wakeboardingu.

Keď to pôjde dobre, na budúci rok by mohla Banská Bystrica vidieť aj profesionálne súťaže vo wakeboarde. Na druhej strane tento vodný šport umožní okysličovať inak stojatú vodu v jazere na plážovom kúpalisku, čo pomôže aj jej čistote.

 

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová