FOTO a VIDEO: V Španej Doline bola banícka Cisárska vizitácia

SPRÁVY
0 /

V nedeľu bola v Španej Doline banícka slávnosť pri príležitosti 250.výročia Cisárskej vizitácie. Banská Bystrica si návštevu  princov Jozefa II. a Leopolda II. z roku 1764 pripomenula  koncom  júla, banícke bratstvo Herrengrund s obcou a hosťami teraz.

Najskôr si účastníci Cisárskej vizitácie pozreli ojedinelé banícke múzeum, v ktorom výnimočne vystavili špaňodolinské klenoty:  Renesančný kalich z roku 1574 (práce bystrického zlatníka   Wolfa Konsbola), Barokovú monštranciu s baníckymi insígniami z druhej polovice 17.storočia (od bystrického zlatníka Alexandra Kraudyho) a Cibórium z roku 1732 (pravdepodobne kremnický zlatník František Jozef Fuchs).

Potom sa banícky sprievod pobral do baníckeho kostola Premenenia Pána z roku 1254 na svätú omšu, ktorú celebroval trnavský arcibiskup Ján Orosch. Po omši sa banícky sprievod pohol k Dennej štôlni – dnes nazývanej aj Cisárska, kde odhalili pamätnú tabuľu k 250. výročiu návštevy cisárskej vizitácie. Po tejto slávnosti  si všetci prítomní  mohli pochutnať na výbornom gulášiku. Okrem slovenských baníckych spolkov prišli aj baníci z Maďarska a Čiech.

Cisárska vizitácia baníctva predstavuje spomienku na historickú návštevu najstaršieho syna Márie Terézie Jozefa II. a jeho brata Leopolda II. vyslaných v roku 1764 na kontrolu banských miest. Pri tejto príležitosti vznikol vzácny rukopis „Denník princa Leopolda“, v ktorom sa zachovali podrobnosti a dojmy mladého princa z návštevy Banskej Bystrice. Tu si naši predkovia uctili vzácnu návštevu na hlavnom námestí kvetinovou záhradou.

Špania Dolina (Herrengrund) patrí do historického územia Banskej Bystrice, spolu s obcami Piesky (Sandberg), Richtárova (Richtergrund), Staré Hory (Altenberg) a Polkanová (Ratzenberg), ležiacimi na spoločnom rudonosnom horskom masíve, kde sa od predhistorických čias dobývala meď. Po vyčerpaní povrchových nálezísk začali prospektori sledovať meďonosné žily do útrob zeme.

Začiatky baníctva sa kladú do Starých Hôr (na vrch Haliar) a časovo, ak nie do 10., tak isto do 11. storočia. Z týchto miest sa ťažba rozširovala smerom k Richtárovej a na Glozúr po žile, ktorá dostala meno Haliarska. Dávala tristo rokov medené rudy so slušným obsahom striebra, ktoré sa tavili na Starých Horách. V polovici 13. storočia sa otvorili bane v „južnom“ revíri, v Španej Doline (v lokalite Piesky) a smerom k Polkanovej.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová