FOTO a VIDEO: Super chalani – parkouristi robia skvelé hradné videá

SPRÁVY
0 /

Spoznali sme sa tohto roku v lete pri Pamätníku SNP počas európskeho Parkour Meetingu v Banskej Bystrici. Šikovní parkouristi z Trenčína nám okrem predvedenia skvelých ukážok svojho akrobatického umenia povedali aj o zaujímavom videoprojekte na slovenských hradoch.

Vtedy v júli nezostalo iba pri betónových dielcoch, stromoch či keramickom múriku.  Zaujímavé kreácie sme mohli vidieť aj v priestore výstavných exponátov historickej vojenskej techniky Múzea SNP. Musíme uznať, že im to išlo náramne. To sme ešte netušili, čo všetko dokážu títo úžasní mladí parkouristi.

Ako tím Freerun Slovakia vznikli v roku 2008 a dnes ich je päť členov: Jakub Halgoš (23), Dominik Souhrada (20), Marián Mojžiš (23), Denis Seliak (21) a Michal Marček (26). Títo talentovaní mladí chalani z Trenčína sa venujú Parkouru a Freerunningu, čo na prvý pohľad vyznie, ako keby pre chalanov gravitácia neplatila. Napriek tomu sú nohami pevne na zemi a hlavou vysoko hore a pracujú na projektoch ako zviditeľniť Slovensko vo svete zaujímavými videami, ktoré dosahujú po niekoľkých dňoch tisícky vzhliadnutí.

Pod ich vedením funguje škola Parkouru a Freerunningu v  Trenčíne, kde sa môže naučiť naozaj každý základom týchto  športových disciplín. Okrem trénovania chalani pôsobia ako kaskadéri a doubléri vo filmoch a reklamách, pripravujú workshopy a profesionálne choreografie na verejné či súkromné akcie.

Chalani z Freerun Slovakia pripravili projekt Castle Run. Vystúpili.na slovenské hrady, kde predviedli rôzne moderné športové disciplíny, ako parkour, freerunning, street workout, b-boying a aj slovenský folklór, čím zvýraznili  krásu slovenskej histórie.

„Na tieto pamiatky sa pozeráme odlišne ako obyčajní turisti. Sú to nádherné veci a my sme hrdí na to, že ich máme v našej krajine. Preto sa snažíme spojiť to, čo vieme, s tým, čo je krásne a ukázať svetu, aké bohatstvo tu máme. Sme z Trenčína a celý život máme pred očami krásny Trenčiansky hrad. Tento rok nás ale veľmi zaujal hrad Spišský, Ľubovniansky a Oravský,

povedal Dominik Souhrada pre Topky.sk.

Mladí parkouristi pripravili v 8-dielny seriál videí svojpomocne od hudby, strihu až po samotnú réžiu. Na pomoc si prizvali aj tanečníkov  SĽUK-u. Najobľúbenejším sa pre nich stal Oravský hrad. Ako sa im to podarilo, môžete posúdiť sami v šiestich ukážkach.  Možno by stálo za to, keby niečo podobné urobilo pre lepšiu propagáciu nášho mesta, bolo by to vskutku originálne….

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a Freerun Slovakia