FOTO a VIDEO: Smetisko pod bývalým Tescom, poslanci bijú na poplach

TÉMA TÝŽDŇA
16 /

Téme smetiska s premnoženými holubmi pod rozpadávajúcou sa terasou bývalého Tesca na Námestí Ľudovíta Štúra v Radvani sme sa venovali začiatkom apríla. Zhoršením životného prostredia pre občanov prechádzajúcich popod objekt či bývajúcich v okolí sa zaoberalo aj aprílové mestské zastupiteľstvo.

Ako sme avizovali, poslanec Andrej Refka interpeloval v tejto veci vedenie mesta a vyzval zodpovedných pracovníkov samosprávy i štátnej správy, aby začali konať voči majiteľovi objektu, ktorým je Tesco Stores SR a.s., v záujme okamžitej nápravy neúnosného stavu.

„Tieto priestory nie sú síce vo vlastníctve mesta, ale ich vlastník je povinný ich udržiavať čisté a bezpečné, lebo tadiaľto denne prechádzajú ľudia. Je nepredstaviteľné, aby chodili pod terasou už s možno narušenou statikou, okolo množstva hnijúcich odpadkov, vtáčieho trusu a dokonca aj mŕtvych holubov. Máme tu na to predsa stavebný úrad, hygienikov i políciu,“

uviedol pre náš portál poslanec Refka.

Náčelník banskobystrickej Mestskej polície Miroslav Bálint k tomu dodal:

„Vlastník vlani na náš podnet zabezpečil všetky prístupové cesty na terasu a do samotného objektu, na schodištia namontoval kari rohože proti vniknutiu  cudzích osôb. Pravidelne to chodíme kontrolovať, ale opatrenia na čistenie objektu od smetí musí urobiť Tesco. Je dobre, že tlak na nastolenie poriadku spolu s nami vytvárajú aj poslanci.“

Okoloidúci sa náhlili prejsť okolo voľne pohodených odpadkov a množstva vtáčieho trusu po holuboch, ktoré si tu našli bezpečné miesto na hniezdenie.

„Je to tu v strašnom stave. Samá špina a v noci je to úplne nebezpečné,“

vyjadril sa jeden z chodcov. Ďalší ho doplnil:

„Keby sa našiel nejaký investor, ktorý by to kúpil. Škoda je to, taká mohutná stavba.“

Jedno z najväčších bystrických strašidiel (po autobusovej stanici) sa tak opäť ocitá v centre pozornosti Bystričanov. Ako to pod terasou bývalého Tesca naozaj vyzerá, sa môžete presvedčiť v našej aktuálnej fotogalérii a vo videu TV Hronka.

Zdroj: Bystricoviny.sk; foto: Mirka Chabadová; video: TV Hronka