FOTO: 15 najlepších slovenských baristov súťažilo v Banskej Bystrici

SPRÁVY
1 /

Majstrovstvá Slovenska Barista 2016 sa konali uplynulý víkend, 23. a 24. januára, v Záhrade – Centre nezávislej kultúry v Banskej Bystrici. Išlo o druhú časť týchto majstrovstiev.

Po prvej časti, ktorá prebehla v Nitre s víťazom kategórie Barista bol Martin Karabiňoš z Banskej Bystrice, kategórie Coffee In Good Spirit Martin Hudák, ktorý pracuje v Londýne v piatom najlepšom bare na svete pod ďalším Slovákom, ktorý je tam head bartender. Kategória Cup Tasters patrila Lukášovi Soľaničovi z Popradu, sa majstrovstvá premiestnili do Banskej Bystrice.

Tu sa v ostatných dvoch kategóriach, Latte Art a Brewers Cup, súťažilo o titul majstra Slovenska a letenku na majstrovstvá sveta. Tie sa konajú pod záštitou rovnakej organizácie SCAE, na Slovensku jej dcérska organizácia SCAE SLOVAKIA, ktorá majstrovstvá organizovala.

O titul sa “pobilo” 15 baristov z celej republiky. Kategória Latte Art, teda kreslenie obrazcov do espressa, patrila len 20 ročnému baristovi z Prešova Patrikovi Vargovi, ktorý tak zabojuje na majstrovstvách sveta na prelome marca a apríla v Šanghaji. Druhý skončil Martin Karabiňoš v súčasnosti pôsobiaci v Banskej Bystrici a tretia skončila minuloročná majsterka Lucia Ondrušková z Piešťan.

V kategórií Brewers Cup, ktorá sa na Slovensku konala po prvý krát a ktorej hlavným garantom bol Majster Sveta Baristov z roku 2009 a jedna z najuznávanejších osobností kávového sveta Gwilym Davies (bol na Slovensku prvý krát a žije v Prahe), vyhrala minuloročná majsterka kategórie Barista Veronika Gálová Veselá žijúca a pracujúca v Českej republike. Druhý skončil Lukáš Soľanič, momentálne pôsobiaci pod Tatrami v Poprade a tretí Ondrej Petrus, ktorý aktuálne pracuje v Prahe.

Okrem súťaže mali súťažiaci možnosť komunikovať priamo s pražiarmi či inými kávovými profesionálmi. Svojou prítomnosťou potešila aj šéfka národných kapitol SCAE Jackie Malone. Medzi rozhodcami boli tiež veľmi skúsení odborníci, no aj mladí ľudia z Poľska, či Bukurešti. SCAE SLOVAKIA začala aj s tréningom rozhodcov na Slovensku, a tak na celú súťaž dohliadali aj 3 tieňoví rozhodcovia zo Slovenska.

Samotná súťaž mala svetovú úroveň nielen kvôli rozhodcom, ale aj vďaka sponzorom. Prevažná väčšina sponzorov v SR sponzoruje aj svetový šampionát, a tak mali súťažiaci jedinečnú možnosť súťažiť s technológiami, ktoré ich čakajú aj na majstrovstvách sveta.

Zdroj: Black Apple, Foto: SCAE Slovakia