Exkluzívne VIDEO: Bratia proruského povstalca Roháča zo Sásovej prehovorili!

SPRÁVY
2 /

Ako sme vás vo štvrtok dopoludnia informovali, pas zadržaného 45-ročného muža na Ukrajine bojujúceho na strane proruských povstalcov patrí 45-ročnému Miroslavovi Roháčovi z Banskej Bystrice, ktorý sa narodil v Žiline a býva v Sásovej. Popoludní sa s novinármi stretli jeho dvaja bratia Jaroslav (42) a Vladimír (43), ktorí stále čakajú na potvrdenie ukrajinskej strany, že je to naozaj on.

Potvrdili, že pas naozaj patrí ich bratovi Miroslavovi, ktorý 3.júla 2014 odcestoval lietadlom z Budapešti do Kyjeva, odkiaľ mal ísť vlakom do Dnepropetrovska a odtiaľ za priateľmi do Ruska, lebo ho tak vyjde lacnejšie. Zotrval chvíľu aj v Donecku, kde býval v ubytovni. Odtiaľ volal, že nie všetko, čo sa píše v médiách, je pravda, ale bol v poriadku. Mal v pláne navštíviť aj ďalších priateľov v Lotyšsku, s ktorými sa spoznal v Írsku. Nikdy nespomínal, že by chcel bojovať proti niekomu, pretože bol pacifista a skôr pomáhal iným ľuďom.

„S bratom nemáme žiadny kontakt. Teraz komunikuje s nami zastupiteľský úrad v Kyjeve, ale ukrajinská strana nekomunikuje so slovenskou stranou kvôli tmu, že v okolí miesta zadržania muža s pasom nášho brata je vojnová zóna, v ktorej prebiehajú tvrdé boje, Nefunguje mu mobil, cez ktorý sme predtým spolu hovorili.“

uvádza Jaroslav Roháč. Jeho brat Vladimír Roháč dodáva:

„Brat je svetobežník. Pracoval v Írsku, Anglicku a vo Francúzsku, teraz bol asi pol roka doma. Iba predvčerom sme sa dozvedeli o tom, že muž s jeho meno bol zadržaný ukrajinskými vojakmi. Stále nevieme stopercentne, že je to on, lebo sme sa s ním neskontaktovali a nedarí sa to ani našej ambasáde, je tam vojna.“

Oboch bratov už kontaktovala polícia. Pýtali sa ich na pas, zisťovali jeho totožnosť, kde predtým pôsobil a kam cestoval. Zatiaľ je stopercentne potvrdené iba to, že zadržaný pas je pravý a patrí Miroslavovi Roháčovi z Banskej Bystrice, ktorý si vybavoval asi pred rokom.

„Boli by sme radi, keby sa naše zastupiteľské orgány konečne dopátrali, či zadržaný je náš brat a keby sa dostal na Slovensko, boli by sme za to vďační,“

dodávajú Jaroslav a Vladimír. Márne mu volajú na mobil, pravdepodobne mu ako zajatcovi, pokiaľ ide o neho, odobrali všetky veci. Do oblasti bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami sa však teraz nedostane nikto ani z diplomatov.

Miroslavovi bratia tvrdia, že nemal nikdy dočinenia so zbraňami a nevedia si vysvetliť, že ho podľa medializovaných informácií chytili pri obsluhe mínometu. Navyše podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka pri zadržaní muža s jeho pasom v meste Ilovajsk, asi 35 kilometrov východne od DoneckaSlováka pôvodne identifikovali ako Miroslava Roháča pochádzajúceho zo Srbska. Ukrajinským vojakom povedal, že nebojuje ako žoldnier, ale z presvedčenia. V povstaleckých milíciách mal patriť k Srbom, ale o ich osude nevie nič.

Pokiaľ sa nepodarí pracovníkom našej ambasády preniknúť do vojnovej zóny, kde je Miroslav Roháč pravdepodobne zajatý, čo však je teraz prakticky nemožné, alebo kým ho ukrajinská armáda neprevezie do bezpečného priestoru, nemá kto na sto percent potvrdiť pravú identitu zadržaného.

Miroslav Roháč má v Banskej Bystrici už iba dvoch bratov, inak žije sám. Vyštudoval chemickú priemyslovku, má veselú povahu a rád cestuje po svete, kde aj pracuje. Obaja bratia zo Sásovej dúfajú, že neistota okolo jeho osoby na Ukrajine sa čoskoro vyrieši a dozvedia sa, čo s ním naozaj je. Za účasť v boji proti ukrajinskej armáde by mu aj na Slovensku hrozil trestný postih, ale najskôr sa to musí všetko dôveryhodne potvrdiť…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová