Europoslanec Maňka chce v rozpočte EÚ ušetriť na administratíve desiatky miliónov eur.

SPRÁVY
4 /

V Európskom parlamente aktuálne prebiehajú vážne diskusie o podobe rozpočtu EÚ. Banskobystrický kraj zastupuje  Vladimír Maňku (Smer-SD), ktorého menovali za tieňového spravodajcu vo frakcii socialistov a demokratov v Európskom parlamente pre rozpočet EÚ ôsmich európskych inštitúcií na rok 2016.

Slovák Vladimír Maňka je prvým europoslancom, ktorý bude opakovane riadiť rozpočet EÚ, čo sa ešte nikomu z nových členských štátov únie nepodarilo (Slovensko je členom EÚ od 1.mája 2004). Prvýkrát bol tieňovým spravodajcom v roku 2007 a spravodajcom Európskeho parlamentu pre rozpočet európskych inštitúcií na rok 2010.

„Na poslednom zasadnutí rozpočtového výboru som prezentoval niektoré opatrenia, s ktorými okrem sociálnych demokratov súhlasil aj súčasný hlavný spravodajca (za liberálov), ale aj jednotlivci z iných politických skupín. Zatiaľ sme z ôsmich európskych inštitúcií v úvodných diskusiách preberali len rozpočet Európskeho parlamentu. Tu som kolegom stručnými prepočtami preukázal úspory okolo 40 miliónov eur ročne,“

povedal Vladimír Maňka pre náš portál.

Na základe jeho  analýz a odporúčaní bude 191 europoslancov frakcie socialistov a demokratov hlasovať postupne pri tvorbe rozpočtu EÚ na budúci rok, pričom záverečné hlasovanie o celkovom rozpočte bude v decembri 2015.

V rozpočtovom výbore schválili Maňkovi asi 10 pozmeňujúcich návrhov, vrátane kľúčového otvorenia diskusie o systéme vlastných zdrojov, ktoré by mali byť hlavným zdrojom príjmu Európskych rozpočtov v ďalšom období. Dnes príjmy rozpočtu EÚ závisia hlavne od čistých prispievateľov. Keď títo majú problém, platby meškajú. Ku koncu roka 2014 tak EÚ nepreplatila viac ako 25 miliárd eur už zrealizovaných projektov. To sa týka aj Slovenska.

„Schvaľovaniu rozpočtu EÚ na rok 2015 predchádzalo až 40 rokovaní. Tie väčšinou krachovali na nedohode o zaplatení neuhradených faktúr. Ak vyriešime príjmovú zložku rozpočtu ako nezávislú od ekonomiky súčasných prispievateľov, bude to systémová zmena, ktorá EÚ posunie takpovediac do inej dimenzie,“

dodal Maňka.

Sociálni demokrati v Európskom parlamente stoja za aktivitami nášho europoslanca a podporu mu už prisľúbili aj poslanci z iných politických skupín, čo je dobrý predpoklad schválenia zákona roka v Európskom parlamente, ktorého procedúra začala už teraz.  Zostavovatelia rozpočtu EÚ a vyjednávači musia hľadať kompromisy nielen  medzi poslancami EP,  ale aj s ministrami financií všetkých členských štátov tvoriacich Radu EÚ.

Maximálne čerpanie eurofondov na strategické investície mesta Banská Bystrica v novom programovacom období 2015-20 je veľkou ambíciou súčasného primátora Jána Noska.  Preto je veľmi povzbudivá aktívna spolupráca  nového vedenia nášho mesta s vládou SR, k čomu môžu prispieť aj aktivity europoslanca Vladimíra  Maňku v súvislosti s rozpočtom a financiami EÚ.

Autor: (tom), Foto: Ilustr.