Ekumenická dišputa Kresťania a občianska spoločnosť: Akých ústavných sudcov potrebujeme?

SPRÁVY
0 /

Parlament už o pár dní začne vyberať kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Od kvality tohto súdu i jeho sudcov sa odvíja charakter právneho štátu.

Sudcovia Ústavného súdu sú dušou právneho štátu. Právnici a právničky, ktorých odbornosť, integrita a doterajší život dávajú záruku, že po ich zvolení bude ochrana ústavnosti a spravodlivosti ich jediným sudcovským cieľom. Akých ústavných sudcov potrebujeme?

ustavny sud1

Na tieto a ďalšie otázky odpovie januárová bystrická Dišputa, ktorej témou je „Kresťania a občianska spoločnosť: Akých ústavných sudcov potrebujeme?“

Cieľom dišputy je povzbudiť kresťanov všetkých tradícií, aby sme si uvedomovali našu zodpovednosť za spoločenské dianie a angažovali sa v boji za pravdu a spravodlivosť. Máme príležitosť ukázať obyvateľom nášho regiónu, že aj veriaci ľudia (rôznych tradícií, teológovia či iné profesie) dokážu premýšľať a viesť férovú, úctivú diskusiu o spoločenských témach.

disputa

Hostia diskusie:

Branislav Koppal, generálny vikár Banskobystrickej diecézy

Ján Hroboň, biskup Západného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania

Michal Patarák, psychiater a predseda Etickej komisie Slovenskej psychiatrickej spoločnosti

Michal Turošík, dekan Právnickej fakulty UMB

Martin Píry, právnik

Diskusiu bude moderovať Benjamin Uhrin, predseda Rady Bratskej jednoty baptistov

benjamin uhrin

Januárová Dišputa, ktorá je ďalšou zo série diskusií o občianskom aktivizme a ostatných pálčivých témach na Slovensku, sa uskutoční vo štvrtok 24. januára o 19:00 hod. v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici.

Organizátorom Dišpút je platforma Nie v našom meste, v spolupráci s Centrom komunitného organizovania. Spoluorganizátorom januárovej dišputy je Slovenský evanjelikálny inštitút.

plagát dišputa 2019

Zdroj: Anna Gudzová, Foto: ilustračné