Dvojtvárnosť poslankyne Priehodovej z BBA pri územnom pláne

SPRÁVY
8 /

Primátor Ján Nosko podpísal uznesenie mestského zastupiteľstva z 24.apríla 2015 o schválení územného plánu mesta, takže Banská Bystrica má po takmer 40 rokoch nový územnoplánovací dokument s jasnými pravidlami rozvoja mesta  na ďalšie štvrťstoročie. Banskobystrická alternatíva to spochybňuje.

Nezmieriteľná BBA chce dať nový ÚP mesta až na súd

Napriek právoplatnosti uznesenia MsZ spor medzi mestom a 9-členným klubom Banskobystrickej alternatívy neskončil. Ústami svojho predsedu Vladimíra Pirošíka označila BBA prijatý dokument za nezákonný a mieni  sa obrátiť s podnetom na prokuratúru i súd. Jedným zo sporných bodov ÚP boli malé vodné elektrárne na Hrone.

Nám sa podarilo získať zaujímavé dokumenty, ktoré svedčia o dvojtvárnosti postoja urbanistky a poslankyne MsZ Ľudmily Priehodovej k územnému plánu práve v súvislosti s malými  vodnými elektrárňami.

V návrhu nového ÚP obce Trnavá Hora urbanistke Priehodovej malá vodná elektráreň nevadila

V roku 2009 bola štátna príspevková organizácia URBION zhotoviteľom dokumentácie k novému územnému plánu  obce Trnavá Hora prostredníctvom odborne spôsobilej osoby. Ing. arch. Ľudmila Priehodová ako riaditeľka bola členkou autorského kolektívu. V prvom stupni Zadanie ÚP sa na Hrone umiestnila malá vodná elektráreň s textom:

„Rezervovať územie pre výstavbu malej vodnej elektrárne na Hrone v km 138,60.“ 

Obecné zastupiteľstvo schválilo Zadanie uznesením 25.januára 2010 a riešiteľský kolektív sa mohol pustiť do ďalšieho stupňa územnoplánovacej dokumentácie – Návrhu ÚP. V januári 2012 sa do návrhu  preniesla aj MVE Jalná s textom:

„Rezervovať profil na Hrone v rkm 138,600 v zmysle vládou SR schválenej koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov SR do roku 2030 (Uznesenie vlády SR č. 178 z 9.3.2011).“

Lenže to už začali protesty občanov, aktivistov i nového starostu proti malej vodnej elektrárni. Obecné zastupiteľstvo napokon neschválilo Návrh ÚP, nasledovali odvolania a súd proti vydanému rozhodnutiu umiestneniu stavby MVE spoločným stavebným úradom Pitelová Spor ukončil až vlani Okresný úrad v Banskej Bystrici roodnutím, ktorým zamietol odvolania účastníkov konania. Nové obecné zastupiteľstva Trnavá Hora 27.februára 2015 rozhodlo, že sa vypracuje nové Zadanie k územnému plánu obce a všetko sa vrátilo na samý začiatok.

V Banskej Bystrici je poslankyňa Priehodová proti novému ÚP aj malým vodným elektrárňam

Poslankyňa Ľudmila Priehodová  bola od roku 2003 zástankyňou vypracovania nového ÚP aj v mesta pod Urpínom. Ten pôvodný platil ešte z roku 1976 a prešiel viacerými zmenami či doplnkami. Od začiatku bola pri stanovení súťažných podmienok a výbere externého spracovateľa nového ÚP mesta. V marci 2006 hlasovala za prvý stupeň ÚP – Zadanie, v ktorom boli zahrnuté aj tri MVE na Hrone. Medzitým MVE Šalková už stojí, MVE Vlkanová má právoplatné územné rozhodnutie a jedine pre MVE Iliaš sa mohla dodatočne odsunúť účinnosť platnosti nového ÚP, čo aj väčšina poslancov schválila.

Až pri spracovaní ďalšieho stupňa dokumentácie – Návrhu nového územného plánu mesta, začali podobne ako v Trnavej Hore protesty aktivistov, ku ktorým sa tentoraz pridala aj celá Banskobystrická alternatíva. To, čo urbanistke Priehodovej nevadilo na Hrone v malej obci pri Žiari nad Hronom, už poslankyni Priehodovej vadilo v okolí Banskej Bystrice.

Podľa platných zákonov SR môže mestské zastupiteľstvo verejne prerokovaný a procesne uzavretý  Návrh ÚP schváliť alebo neschváliť. Až potom sa môžu sporné veci riešiť zmenami a doplnkami k nového ÚP, čo sa v zmysle uznesenia MsZ v Banskej Bystrici aj udeje. To, čo už pochopili aj poslanci obecného zastupiteľstva v Trnavej Hore, poslanecký klub BBA naďalej odmieta…

Poslanecké názory

Chceli sme vedieť, čo si o dvojtvárnosti postoja urbanistky a poslankyne BBA myslia niektorí poslanci. Obrátili sme sa najskôr na predsedu klubu Vladimíra Pirošíka, ktorý k tomu uviedol:

„Klub BBA tvoria slobodní jednotlivci, ktorí sa dokážu vyjadrovať pre média priamo, nie cez sprostredkovateľa. Čo sa týka UPN Trnavá Hora, odporúčam zistiť si, čo presne robila v procese kolegyňa Priehodová (SZČO), čo robil Urbion a kto napr. spracoval pre obec Zadanie. Aby sme sa nemuseli domáhať súdnej opravy.“

Samozrejme, že sme dali slovo aj Ľudmile Priehodovej z BBA, ktorá nám odpovedala:

„Zadanie som nerobila ja a ani Urbion. Bola to firma Zarcon – Ing. Martina Pavlovkinová. Zadanie pre UPN je etapa, ktorú zabezpečuje obstarávateľ prostredníctvom odborne spôsobilej osoby. Spracovateľka Zadania uviedla na titulnej strane môj súkromný ateliér ako spracovateľa UPN bez toho, aby si uvedomila, že už SZČO nie som.  Urbion ako príspevková organizácia musela mať aj podnikateľskú činnosť, preto som svoju akciu, ktorú so získala ako SZČO, priniesla do Urbionu. Do Návrhu ÚP bola vodárkou MVE premietnutá ako rezerva územia podľa Zadania.“

K malým vodným elektrárňam Priehodová dodala:

„Mám rada MVE ako ekologické alternatívne zdroje energie, pokiaľ slúžia obyvateľom dotknutého územia a nevytvárajú bariéru na toku – tzv. derivačné. Všetko ostatné sú manipulácie s cieľom priniesť zisk jednému investorovi proti záujmu obyvateľov, ktorým sa znižuje hodnota ich nehnuteľností (pozn. red. – MVE Jalná je príhaťová elektráreň situovaná priamo na toku Hrona).

Na postoj poslankyne BBA reagoval podpredseda komisie pre územný rozvoj Daniel Karas (SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS):

„Mne to pripomína schizofréniu. Keď je niekto v pozícii zástupcu firmy so zákazkou na vypracovanie nového územného plánu obce, tak mu nevadia ani malé vodné elektrárne. Akonáhle sa však stane poslancom, tak sa prispôsobí určitému populistickému politickému názoru, ktorý je diametrálne odlišný od toho predchádzajúceho projektantského a ešte sa vydáva za odborníka. Som nesmierne rád, že väčšina zastupiteľstva sa držala zákona a neprijali sme politikárčenie BBA, lebo to by sme nemali nový územný plán mesta asi nikdy.“

Tu zatiaľ príbeh nového územného plánu mesta Banská Bystrica končí. Budeme sledovať, či Banskobystrická alternatíva splní svoje hrozby a napriek všetkému sa bude chcieť súdiť s mestom o tento strategický dokument, na ktorý onedlho naviaže Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta na roky 2015-20 aj s možnosťou čerpania eurofondov na najdôležitejšie mestské projekty z ÚP.

Autor: (tom), Foto: Ilustr.