Druhým viceprimátorom na polovičný úväzok je poslanec Martin Turčan

SPRÁVY
11 /

Banskobystrický primátor Ján Nosko sa v pondelok rozhodol aj pre svojho druhého viceprimátora. Po Jakubovi Gajdošíkovi, ktorý na tento post nastúpil 9.januára 2015, sa ním 2.marca stal na polovičný úväzok ďalší poslanec Martin Turčan.

Primátor Ján Nosko v pondelok k ustanoveniu svojho druhého zástupcu uviedol:

Som rád, že som sa s Martinom dohodol na spolupráci. Roboty je na úrade, oproti minulým rokom, viac ako dosť. Sľubujem si od neho maximálne nasadenie a verím, že do môjho mladého tímu zapadne. Pracovať bude na polovičný úväzok.“

Prvým viceprimátorom sa začiatkom januára stal poslanec Jakub Gajdošík (30) z poslaneckého klubu SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS. Z rovnakého klubu je aj Martin Turčan (32), pričom obaja sú dlhoročnými poslancami mestského zastupiteľstva. Rodený Banskobystričan vyštudoval Fakultu elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. V novembrových komunálnych voľbách ho obyvatelia zvolili už tretíkrát za poslanca do MsZ vo volebnom obvode Rudlová-Sásová.

Primátor pripustil možnosť mať dvoch zástupcov už vo svojom prvom rozhovore pre náš portál po svojej inaugurácii 12.decembra 2014 na Radnici. keďže naše krajské mesto má aktuálne vyše 77 tisíc obyvateľov, umožňuje mu to aj zákon.

„Budem o tom rokovať s poslancami, môže byť jeden alebo dvaja , rozhodnem sa ešte. Myslím si, že krajské mesto, kde je množstvo povinností primátora a úloh v zložitom období, ktoré nás čaká, bude potrebné mať viceprimátora a to, či jeden alebo dvaja, to ukáže čas, ešte len budeme pripravovať strategické dokumenty. Nič nevylučujem, uvidíme, keď sa rozdelia úlohy, to je na úvahu,“

povedal Ján Nosko krátko po zložení primátorského sľubu.

Zastupovanie primátora  podľa zákona o obecnom zriadení

Primátora zastupuje jeho zástupca, ktorého spravidla na celé funkčné obdobie poverí zastupovaním sám primátor do 60 dní od zloženia sľubu. Ak tak neurobí, zástupcu primátora zvolí mestské  zastupiteľstvo, môže byť ním len poslanec.

Ak obec má viac ako 20.000 obyvateľov, primátor môže poveriť zastupovaním dvoch zástupcov, pričom určí ich poradie. Primátor môže svojho zástupcu kedykoľvek odvolať. Ak to primátor urobí, poverí zastupovaním ďalšieho poslanca do 60 dní od odvolania svojho zástupcu .

Ak je v meste zriadená mestská rada, zástupca primátora je jej členom. Zastupuje primátora v rozsahu určenom  v písomnom poverení. Ak zanikne mandát primátora pred uplynutím funkčného obdobia, viceprimátor plní úlohy primátora v plnom rozsahu Ak sú poverení zastupovaním dvaja zástupcovia primátora, plnia tieto úlohy v poradí, v ktorom boli poverení primátorom. Zastupovanie sa skončí zložením sľubu novozvoleného primátora.

Autor: (tom), Foto: ilustračné