Druhé kolo dražby Domu kultúry bolo úspešné, víťaz zatiaľ neznámy

SPRÁVY
3 /

V piatok 29. januára sa na Mestskom úrade v Banskej Bystrici konalo 2. kolo dražby banskobystrického Domu kultúry. Výsledok sme si overovali priamo u Profesionálnej dražobnej spoločnosti, s.r.o. so sídlom v Košiciach.

Zatiaľ neznámy víťaz dražby

Zástupca firmy, ktorá vykonávala dražbu, v telefonickom rozhovore na našu otázku, či bolo druhé kolo dražby úspešné, odpovedal:

„Áno môžem potvrdiť, že druhé kolo dražby Domu kultúry bolo úspešné. Meno vydražiteľa bude uverejnené v Obchodnom vestníku.“

Overovali sme si túto informáciu aj u zástupcu doterajšieho vlastníka nehnuteľnosti – konateľa spoločnosti Zvolenská investičná, s.r.o. Ing. Petra Valacha, ktorý nám ju potvrdil, ale meno vydražiteľa nepozná. Právna zástupkyňa záložného bankového veriteľa je ešte v zahraničí a vecou sa bude zaoberať po svojom návrate na Slovensko.                                                                                                                             

Prvé dražobné kolo 5. januára 2016 s vyvolávacou cenou 6 miliónov € bolo neúspešné, pretože sa doň nik neprihlásil Podmienkou 2. kola dražby Domu kultúry bolo najnižšie podanie 3,5 milióna € s minimálnym prihadzovaním 5.000 € a zábezpekou 40.000 €. Napriek snahe sa nám zatiaľ nepodarilo zistiť, kto bol oným úspešným vydražiteľom.

Tento výsledok dražby prekvapil viacero finančných odborníkov v Banskej Bystrici. Všeobecne sa očakávalo, že znížená vyvolávacia cena v druhom kole dražby 3,5 milióna € bude vzhľadom na okolnosti ešte privysoká a záujem potenciálnych dražiteľov sa prejaví až v ďalších kolách po výraznejšom znížení ceny. Podľa Profesionálnej dražobnej spoločnosti, s.r.o. však rozhodlo už druhé kolo.

Zatiaľ neznámy víťaz sa po priklepnutí v dražbe stane novým vlastníkom vydraženej nehnuteľnosti až vtedy, keď uhradí kúpnu cenu. To by sa malo stať v priebehu nasledujúcich dní až týždňov. V prípade, že by tak neurobil, bude sa hľadať nový majiteľ.

O kúpu Domu kultúry malo záujem aj mesto

O možnosti zapojenia sa do dražby Domu kultúry uvažovalo aj mesto mesta Banská Bystrica, ktoré má záujem o vybudovanie kvalitného multifunkčného stánku s moderným vybavením a dostatočnou kapacitou umožňujúcou usporadúvať aj veľké kultúrne, športové či spoločenské podujatia.

 

Podľa našich informácií pre mesto bola vysoká aj vyvolávacia kúpna cena Domu kultúry v druhom kole. Samospráva by musela mať v rozpočte vyčlenené voľné zdroje na takýto účel a pripravený zámer komplexnej rekonštrukcie objektu a jeho prevádzkovania s predpokladaným finančným krytím. Mesto sa opakovanej dražby nezúčastnilo.

Na túto nehnuteľnosť, ktorej zatiaľ posledným vlastníkom je Zvolenská investičná, s.r.o. s jediným spoločníkom VAV Management s.r.o . a záložným veriteľom Waldviertler Sparkasse Bank AG, sa nevzťahuje konkurz VAV invest s.r.o. vyhlásený s účinnosťou od 6. januára 2016.

Autor: (tom), Foto: ilust.