Domáci aj turisti netrpezlivo čakajú na otvorenie Hodinovej veže

SPRÁVY
0 /

Pohľad na šikmú Hodinovú vežu na Námestí SNP, ktorá je celé leto zahalená zelenou ochrannou sieťou s lešením, sa nemení ani koncom júla. Na rekonštrukcii sa stále pracuje, pohľady domácich zahraničných návštevníkov na túto dominantu mesta sú netrpezlivé.

Momentálne sa pracuje na oprave ochoze, ktorá už z bezpečnostných a statických dôvodov nevyhovovala platným technickým normám. Miesto turistov sú na vyhliadke kováči a práce sú v plnom prúde. Okrem riešenia statiky sa zvyšuje aj výška kovového zábradlia, ktoré bude vyhovovať normám EÚ.

Mesto Banská Bystrica Hodinovú vežu dočasne uzatvorilo v júli 2013.  Pri preberaní priestorov od predchádzajúceho správcu sa zistilo, že sú v nevyhovujúcom stave a viaceré konštrukcie majú závažné nedostatky. Tie sa musia odstrániť, aby veža mohla ďalej bezpečne slúžiť pre turistov, ktorí okrem jej atraktívnej šikmosti túžia po nádhernom výhľade na mesto. Celá rekonštrukcia Hodinovej veže bude stáť viac ako 70.000 eur, časť z toho pomôže uhradiť grant z Ministerstva kultúry SR.

„Hodinová veža ako historická pamiatka a aktívna súčasť cestovného ruchu v meste sa uzavrela hlavne kvôli oprave ochoze, ktorá je určená na výhľad a už nebola bezpečná pre návštevníkov. Dúfam, že sa to stihne dokončiť ešte počas tejto letnej turistickej sezóny,“

hovorí historik a poslanec MsZ Marcel Pecník.

Netrpezliví sú ja Bystričania s turistami.

„Nebola som tam ešte ani raz, máme to v pláne a čakáme, kedy to dokončia,“

hovorí jedna z Bystričaniek pri ohľade na vežu v oprave. Mladý turista prechádzajúc cez Námestie SNP ju dopĺňa:

„Nás to celkom aj mrzí, lebo je to jedna z o zaujímavých vecí, ktoré sa tu dajú vidieť. Nabudúce, keď sem prídeme, tak to bude azda otvorené.“

Ďalšia Bystričanka dodáva:

„Bola som tam asi dvakrát, celkom rada by som sa tam ešte pozrela.“

Vežu začali stavať v roku 1552 a od 18. storočia ju prestavali do súčasnej podoby. Pre svoje unikátne vyosenie sa stala táto historická pamiatka vyhľadávanou atrakciou pre turistov, pričom niektorí ju dokonca prirovnávajú k šikmej veži v Pise.

Z ochodze, na ktorú sa dá dostať po 101 schodoch, je atraktívny výhľad na Kapitulskú ulicu, Mestský hrad, Námestie SNP a široké územie Banskej Bystrice. Na vežu sa bude inštalovať nové osvetlenie. Stále platí, že plánovaný termín ukončenia rekonštrukcie je 31.júl 2014.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová