Do nového roka s pozitívnou energiou, Bystričania!

SPRÁVY
1 /

Tak nám začal nový kalendárny rok 2015 (naostro až po Troch kráľoch). Bolo by fajn, keby sme sa do nasledujúcich všedných dní pustili s pozitívnou energiou. Čo nás čaká?

Konečne to nebude volebný rok. Iba začiatkom februára nás čaká referendum proti právam homosexuálov, ktoré jeho iniciátori aj nazývajú „za rodinu“. Nech si každý myslí o tom svoje, ale bolo by najlepšie, keby dopadlo tak, ako doterajších šesť neplatných slovenských referend (jediné platné bolo o vstupe SR do EÚ). Veď nemusí mať každý rád zväzky ľudí rovnakého pohlavia, ale prečo im brániť v tom, aby žili rovnako plnohodnotne, ako väčšina heterákov? 

Podľa novoročných slov primátora Jána Noska Bystričanov čaká rozpočtové provizórium, ktoré nám zanechalo bývalé vedenie mesta. Nemalo by sa však  dotknúť občanov ani investorov, pretože vo februári by sme mali mať nielen riadny rozpočet na tento rok, ale potom aj nový územný plán mesta so strategickým dokumentom hospodárskeho a sociálneho rozvoja Banskej Bystrice na roky 2015-20, na základe čoho budeme môcť čerpať eurofondy na dôležité investičné projekty.

Zdá sa, že voľba Noska bola správnym krokom voličov, pretože od samého začiatku cítiť jeho prirodzenú autoritu a pozitívnu energiu ísť za svojím cieľom a priniesť tomuto mestu úspech. Preto jeho výzvu na spoluprácu všetkých aktívnych ľudí v meste treba brať vážne.

Zato zo župného úradu pozitívna energia ani po Novom roku nevyžaruje. Zmena hovorcu za košického „radikála s klobúkom“ s podobnými názormi, aké má štatutár kraja, veru nedáva veľkú nádej na žiaducu zmenu politickej orientácie smerom k normálnosti. Kým zvyšok Slovenska sa chystá získať do regiónov čo najviac financií z EÚ, šéf nášho kraja ich má takpovediac na háku. Ale je iba začiatok druhého roka kontroverzného bystrického župana, tak mu nechajme ešte chvíľu na rozmyslenie.

Živnostníkov s minimálnymi odvodmi víta od januára ich ďalšie zvýšenie, hoci na druhej strane poklesnú odvody zamestnancov s nižšími mzdami. Otázkou zostáva, či sa Slovensku a celej Európe konečne podarí prekonať globálnu ekonomickú krízu a naštartovať hospodársky rozvoj  tak, že to pocítia Slováci vo vyššej zamestnanosti a trvalejšie stúpajúcich príjmoch.

Dá sa očakávať, že hoci do parlamentných volieb 2016 zostáva rok aj niečo, budú pokračovať protesty rozdrobenej pravice proti politike dominantného Smeru, ktoré ku koncu minulého roka končili na ulici. Všetci (aspoň slovne) bojujú proti korupcii, hoci tá tu vždy bola, je a bude. Ide o to, aby mala len takú úroveň, ktorá je stráviteľná pre normálnych občanov a nie iba pre pár vyvolených, ktorí si vďaka nej napchávajú vrecká. Cesta do očistca je však dlhá a krivoľaká, kto je bez viny, nech hodí kameňom…

Skúste si na chvíľu pohodlne sadnúť, privrite oči a započúvajte sa do skladby „On The Beach“, ktorú už dávnejšie naspieval Cris Rea. Môžete sa aspoň v myšlienkach vrátiť na tú „svoju piesočnú pláž, kde ste kedysi prežili krásnu noc so svojou láskou“. Snívať je dovolené, niektoré sny sa dokonca aj naplnia. A podľa možnosti myslime pozitívne, milí Bystričania. Pomáha to prekonávať blbú náladu a človeku dodávať potrebnú energiu, s ktorou sa predsa len žije ľahšie…

Autor: Miro Toman, Foto: Ilustr.