Do Banskej Bystrice príde v piatok astronomický Ebicykl

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Mesto pod Urpínom bude mať v piatok 8.augusta zvláštnu návštevu. Na bicykli príde zo Zvolenskej Slatiny niekoľko desiatok českých a slovenských astronómov, ktorí sú na spanilej jazde od hvezdárne k hvezdárni.

Ide o 31. ročník cyklisticko – astronomickej akcie  Ebicykl. Prvý ročník začal v roku 1984 a do dnešných čias na čele bicykluje popularizátor astronómie RNDr. Jiří Grygar. Tento rok oslávi už svoje 78. narodeniny.

Aj Bystričania si ho pamätajú z populárnej televíznej  relácie „Okná Vesmíru dokorán“. Je stále aktívnym astrofyzikom a momentálne je členom českého vedeckého tímu, ktorý v rámci medzinárodnej spolupráce prevádzkuje v Argentíne projekt na zachytávanie kozmických častíc. Ich štúdiom sa posúvame viac k hranici poznania, ako vznikol Vesmír a ako prebiehal vývoj do súčasnej podoby.

Medzi účastníkmi akcie Ebicykl sú okrem aktívnych astronómov aj vedúci astronomických krúžkov aj členovia ľudových hvezdární, astronómovia amatéri a rôzne profesie, ktorých záujem priamo alebo nepriamo súvisí s týmto vedným oborom. Je tu objaviteľ niektorých planétok (napr. Satinský),ale aj prvý český cyklista, ktorý obišiel na bicykli celú Zem.

Počas 31 rokov najazdili títo „astronomickí“ cyklisti vzdialenosť Zem – Mesiac a späť, čo je približne 700 tisíc km. Momentálne  si dali za úlohu dobicyklovať k planétke „Ebicykl“, ktorá obieha Slnko medzi Marsom a Jupiterom v mierke 1:10. Chcú to stihnúť do pár desiatkov rokov, pokiaľ bude ešte Ebicykel fungovať.

6. etapa je na programe v piatok 8.augusta 2014 na trase Zvolenská Slatina – Banská Bystrica., v sobotu sa „astronomickí“ cyklisti vydajú do Liptovského Mikuláša. Viac o Ebicykli sa dozviete na webovej stránke www.ebicykl.cz.

Hvezdáreň na Vartovke

Banskobystrická Hvezdáreň sa nachádza na Urpíne. Najskôr bola vytvorená v roku 1564 ako Vartovka na obranu banských miest. Jej úlohou bolo oznamovať pohyb nepriateľa. 2.mája 1961 túto budovu odovzdali verejnosti ako kultúrne zariadenie – Hvezdáreň, za pomoci členov astronomického krúžku pri Dome osvety v Banskej Bystrici.

Hvezdáreň v Banskej Bystrici je špecializované kultúrno-vzdelávacie zariadenie, ktorého cieľom je šíriť a propagovať vedecké a technické poznatky z astronómie a príbuzných vied medzi širokou verejnosťou s dôrazom na mládež. Hlavnou činnosťou je doplnková výučba astronómie pre všetky stupne škôl v súlade s ich učebnými plánmi. Táto činnosť sa vykonáva priamo v objekte pozorovateľne na Vartovke a je spojená s praktickým pozorovaním objektov dennej i nočnej oblohy.

Organizuje exkurzie, prednášky, besedy, astronomické dni a večery, filmové večery, vedomostné, výtvarné a literárne súťaže, ako aj školenia, semináre a poznávacie zájazdy. Druh a formu programu si môžu záujemcovia vopred vybrať.