Diskusia k deviatim zaujímavým filmom o Rómoch

SPRÁVY
1 /

V košickom kine Úsmev sa budú premietať dokumenty o Rómoch, ktorí sa rozhodli robiť niečo pre seba a pre druhých. Po prehliadke filmov prebehne diskusia o ich obsahu.

Program Karpatskej nadácie

Karpatská nadácia v spolupráci s Nadáciou Ekopolis predstaví v stredu 17. januára 2018 o 17:30 hod. v kine Úsmev na podujatí „UPRE: Skutočne rómske odpovede” deväť dokumentárnych filmov košického autora Miša Hudáka.

Ten vo svojich kratučkých filmoch trvajúcich priemerne okolo štyroch minút zobrazil príbehy aktívnych rómskych komunít zo stredného i východného Slovenska, ktorých snahy tieto dve nadácie v uplynulých dvoch rokoch finančne podporili. Vznikla takto prehliadka zaujímavých filmov spojená s diskusiou.

Spokojnosť s výsledkom programu

Laura Dittel, riaditeľka Karpatskej nadácie, je s výsledkom programu veľmi spokojná:

„Tento program rozvoja rómskych komunít už dva roky úspešne podporuje sľubné pilotné projekty v komunitách. Cieľom podujatia je prezentovať riešenia a aj ľudí, ktorí za nimi stoja. Svoj nápad sa nebáli realizovať, vzali veci do svojich rúk a pomohli. Išli s kožou na trh, čo nie je ľahké, veď vieme aké sú nálady vo vzťahu k Rómom v tejto krajine. Preto je potrebné šíriť hlavne dobré správy, aby sme vyvážili tie negatívne, ktoré o Rómoch médiá dávajú.“

Diváci uvidia napríklad príbeh Eleonóry Liptákovej a Eriky Polgáriovej, učiteliek z z Dobšinej ktoré v roku 2013 napísali vtedajšiemu ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi otvorený list o negatívnej situácii v rómskej komunite s ktorou sa nič nerobilo a jej problémy narastali.

„Tým najväčším problémom bol veľmi nízky vek mamičiek. Veľa školopovinných dievčat na základnej škole malo už po 2 deti a nevedeli sa o ne postarať. Učiteľky sa v tom čase odpovede ani pomoci nedočkali a tak si založili občianske združenie Detstvo deťom. V rodinnom dome svojpomocne vlastnými silami vybudovali komunitné centrum kopírujúce domácnosť s kuchyňou, detskou izbou, obývačkou. Vybranú skupinu mladých rodín učia ich ako žiť, starať sa o deti a venujú sa aj sexuálnej výchove, aby nemali viac detí len toľko o koľko sa dokážu postarať. V našom programe sú už dva roky a majú úžasné výsledky,“

hovorí riaditeľka Karpatskej nadácie.

Pomáhať treba tam, kde o pomoc stoja

Návštevníci si môžu pozrieť aj film o projekte z obce Kecerovce, v ktorej Rómovia vyrábajú brikety zo zberového papiera a používajú ich na vykurovanie. Okrem toho že majú v zime čím kúriť, znížila sa aj kriminalita v lese takmer na nulu, pretože miestni Rómovia prestali kradnúť drevo, čo bol problém v celom okolí, vysvetľuje Laura Dittel a predstavuje ďalší film:

„V Banskobystrickom kraji je práčovňa, v ktorej pracujú nielen Rómovia, ale aj iní ľudia, ktorí sa ťažko umiestňujú na trhu práce. Napríklad mamičky po materskej, alebo ľudia s ľahším zdravotným hendikepom. Je to veľmi úspešná prevádzka, ktorá svoje služby poskytuje rôznym zariadeniam na okolí. Práčovňa je už zisková a schopná sa samofinancovať.“

Laura Dittel verí, že tieto pozitívne príklady fungujúcich prístupov presvedčia majoritu o tom, že pomáhať treba ale treba to robiť cielene tam, kde o pomoc stoja a kde sa na ňu priamo nespoliehajú.

Nechceli hľadať senzácie, ale pozitívne posolstvo

Autor Mišo Hudák vraví, že lepšiu vec doteraz nerobil. Zvolil si iný pohľad, nie stereotypy ponúkané televíziami v reportážach o rómskych komunitách.

„Tie sa prezentujú už skoro ako ZOO. Ukazuje sa len ich pád na sociálne dno. Nechceli sme potvrdzovať stereotypy, ktoré ľudia majú. Nehľadali sme senzácie a nerobili instantnú publicistiku. V našich filmoch sme chceli nájsť príbeh a pozitívnu správu nielen o tom, že Rómovia vedia pracovať, ale aj to že nerómovia sú schopní spolupracovať s Rómami na rovnocennej úrovni. Porozumenie medzi majoritou a minoritou je základ,“

uzatvára Mišo Hudák, pripravený pokračovať v projekte, ktorý môže byť vzorovým, ako to robiť všade.

plagat UPRE premietanie

Zdroj: Natália Novotná, Foto: ilustračné