Deň mesta v piatok 8.júna otvára Kultúrne leto 2012

SPRÁVY
2 /

Kultúrne leto v Banskej Bystrici v piatok 8.júna otvorí Deň mesta. Jubilejný 355. Radvanský jarmok 14.-16.septembra letnú kultúrnu sezónu zasa uzatvorí.

„Rozhodli sme sa oddeliť Dni mesta od Radvanského jarmoku, ktorý je zapísaný do Národného kultúrneho dedičstva. Deň mesta 8.júna chceme orientovať spôsobom, ktorý by mal uspokojiť kultúrne potreby všetkých skupín obyvateľov,“ uviedol primátor mesta Peter Gogola na utorkovej tlačovke.

Tohoročný Deň mesta sa nebude viazať na nejakú významnú osobnosť, ale bude patriť mestu ako takému. Tomu sa prispôsobil aj program pre deti, mládež, dospelých i seniorov. „Chceme poukázať na architektúru nášho mesta a jeho dušu, na to, že v domoch bývajú ľudia, ktorí majú svoje príbehy,“ dodala riaditeľka PKO Jana Suraová.

Kultúrne leto 2012 v Banskej Bystrici sľubuje bohatý a rôznorodý program. Napríklad od 6.-9. júna prebieha 5.medzinárodný divadelný festival Arteterapia freeDOM 2012. Záujemcov o literatúru čaká každý druhý štvrtok autorský prednes pôvodnej poézie a prózy s hudobnými predelmi mladých umelcov Ars Poetica Neosoliensis na terase Forum Cafe Restaurant vedľa Katedrály na Námestí SNP. Prvá produkcia pod vedením Miroslava Kapustu s názvom „Takmer letné lásky“ bude už 7.júna 2012.

16.júna určite zaujme spoločný koncert mládežníckych orchestrov West Virginia Youth Symphony z Charlestonu a Konzervatória J.L.Bellu v Štátnej opere. 22.-24.júna to bude alternatívny festival viac ako 50 mladých slovenských kapiel Yní víkend. 27.-29. júla bude Banská Bystrica, ako prvé európske mesto mimo USA, dejiskom finále majstrovstiev sveta na OUTBREAK 8 Hip Hop Festival, čo je podľa hlavného organizátora Miroslava Križana skvelá prezentácia nášho mesta v zahraničí.

Kultúrne leto sa bude odohrávať na Námestí SNP a za Barbakanom. Novinkou sú večerníčky „Na hrade“. „V hradnom areáli budú koncerty klasickej hudby, budú tam večerníčky, džezové koncerty a na námestí Mix Dance a väčšie akcie, ktoré nie je vhodné robiť v hradnom areáli,“ vysvetľuje riaditeľka PKO Jana Suraová.

Ešte pohľad do programu Dňa mesta v piatok 8.júna 2012:

Na Námestí SNP vystúpia Swingentlemen, Pančuchy Eleny Hríbovej, „vychytení“ glamrockeri banskobystricko-žilinskej kapely Christmas s Jacky Foxxom, La3no Cubano, sprievod mestom s komediantmi, cirkusantmi, hudobníkmi, bicyklistami s kuframi a batohmi, s tými, ktorí „pulírujú“ a „pigľujú“ starých „dederónov“, teda autíčka značky Trabant, s divadlom Maškrtníček, visážistkami, Tanečnou školou Janette Fáberovej, s čítaním známeho slovenského recesistu, rozprávkara, muzikanta, autora Muflóna Ancijáša – Branislava Jóbusa.

Deň mesta bude aj o Hugo Čáves Orchestri, bude o čitárni pre oteckov, parkingu kočíkov, so Selčiankou bude o hudbe pre priaznivcov dychovky, so Slančíkovcami o hudbe pre milovníkov klasickej ľudovej piesne, bude aj o operetných melódiách známej Heleny Becse Szabó. Bude o Koncerte pre nádej s Marošom Bangom, jeho hosťom Milanom Kvietkom a skupinou Blinde man… na Dni mesta nájdete aj niečo, čomu organizátori dali názov Street BBazar a čo pokojne môžeme nazvať – Z chuti…všelijakého umenia – teda šperkári, moderní rezbári, sochári a podobní majstri remesiel všetkých chutí.

V Banskej Bystrici pribudli nové lokality, ako Zážitkovo, Street BBazar a Na hrade. Roky ich však dobre poznáte a možno denne nimi prechádzate. Zážitkovo je priestor nádvoria Radnice na Námestí SNP, Street BBazar zasa priestor pred Barbakanom, teda vstupnou bránou do hradného areálu, Na hrade je zasa „pľac“ za Barbakanom a Na Námestí ide o celé veľké a krásne banskobystrické hlavné námestie.

Najväčším ťahákom na Námestí SNP bude o 22:00 hodine bude nepochybne vystúpenie dvoch svetoznámych britských súrodencov z kapely Right Said Fred, ktorí obsadzujú prvé miesta v singlových rebríčkoch USA i na ostrovoch.

Deň mesta je aj kopec sprievodných podujatí. Na Radnici to bude Galéria insitného umenia Kovačica, ktorú otvorí srbská veľvyslankyňa. Do svojich priestorov vás pozýva Stredoslovenské múzeum so Stredoslovenskou galériou, Poštové múzeum, vynovené Stredoslovenské osvetové stredisko, Múzeum SNP, Štátna vedecká knižnica s Literárnym a hudobným múzeom.

Deň mesta je otvoreným dňom pre všetkých Banskobystričanov i návštevníkov Banskej Bystrice. Malí i veľkí majú veľkú možnosť výberu, pre aký program sa v piatok 8.júna rozhodnú. A potom počas celého Kultúrneho leta…