Demokracia po bystricky: Ako môže poslanec potichu zrušiť 4 občanov

SPRÁVY
9 /

Je neuveriteľné, ako ľahko sa dajú takmer 25 rokov po nežnej revolúcii na mestskom zastupiteľstvo bez slova vymazať zo zoznamu prísediacich Okresného súdu v Banskej Bystrici štyria občania. Pamätníci z doby pred rokom 1989 vravia, že sa to takto nerobilo ani za komunistov, ktorí si našli aspoň formálny dôvod, ako niekoho vylúčiť zo svojich radov či z nejakej organizácie a potom mu to povedali.

Predseda súdu navrhol 46 prísediacich

Žijeme modernú a veľmi dynamickú dobu, v ktorej princíp, pravdivé slovo či pokora nie vždy prevážia na miske váh podraz, klamstvo a pýchu. Už ani neprekvapuje, ako často sa to stáva aj tým verejným činiteľom, ktorí majú plné ústa demokratických a občianskych princípov, ale. Miesto toho, aby sa otvorene postavili pred človeka a povedali mu priamo do očí, čo si o ňom myslia, radšej „na rohu ulice“ zbabelo kážu o morálke a veselo politikárčia.

Niečo podobné sa prihodilo poslancovi Banskobystrickej alternatívy Vladimírovi Pirošíkovi s právnickým titulom Mgr. pred menom pri dvojnásobnej voľbe  prísediacich prvostupňového banskobystrického súdu. Začalo to na mestskom zastupiteľstve 10.decembra, keď ako jediný z poslancov ostro vystúpil proti návrhu predsedu Okresného súdu v Banskej Bystrici JUDr. Mariana Blahu na voľbu 37 doterajších a 9 nových prísediacich trestných senátov.

Osobne si  myslím, že prísediaci nemajú  čo robiť  v právnom poriadku. Je to problém slovenského zákona, že na úrovni okresných súdov  v  trestných  veciach  máme  niečo  takéto. Ideálne by bolo neschváliť nikoho, nech pán Blaha beží za ministrom Borcom a nech vyškrtnú tento polozabudnutý inštitút zo zákona,“

odkázal sudcovi Blahovi poslanec Pirošík. Tento príbuzný bývalého krajského tajomníka KSS v Banskej Bystrici s rovnakým priezviskom dokonca obecne kádroval niektorých nemenovaných prísediacich za ich členstvo v Komunistickej strane a chýbajúce právnické vzdelanie.

Poslanci v decembri zvolili iba deviatich

Zastupiteľstvo napokon v decembri 2013 zvolilo 9 nových prísediacich a voľbu 37 doterajších odsunulo na február 2014.  Na výroky poslanca Pirošíka reagoval jeden z odsunutých prísediacich súdu Mgr. Jozef Rybanský slovami:

Tým, že ste v decembri zamedzili naplneniu platného zákona, odsunuli ste rozhodovanie trestných senátov o dva mesiace. Kvôli tomu sa v niektorých prípadoch na súde nedodržia lehoty väzby a zločinci sa tak môžu dostať na slobodu. Som prísediacim už niekoľko volebných období po revolúcii. Preto som rozhorčený nad dehonestovaním, ktorého ste sa dopustili tým, že ste nás, pán poslanec, deklasovali na sudcov z ľudu, ktorými nie sme. Tento inštitút európskeho práva existuje predsa aj v ostatných krajinách EÚ.“

Prešli dva mesiace a do zastupiteľstva sa 11.februára dostal opäť materiál k voľbe zostávajúcich prísediacich banskobystrického Okresného súdu. Tentoraz prešiel bez jedinej pripomienky. Až neskôr nás upozornil jeden z prísediacich, že v ňom chýbali 4 mená občanov z pôvodného zoznamu, ktorý navrhoval predseda súdu JUDr. Blaha.

V materiáloch k návrhu na voľbu 33 prísediacich sa uvádza:

„Na základe poslaneckého návrhu bol pôvodný počet 37 kandidátov na funkciu prísediaceho Okresného súdu zredukovaný o štyroch kandidátov (RSDr. Vladimír Oboňa, PhDr. Ján Bruncko, Jaroslava Miklóšová a Ing. Ivan Demian), preto sa predkladá návrh na voľbu 33 prísediacich.“

Zo pôvodného zoznamu 37 prísediacich vypadli štyri mená

Predkladateľ, ktorým bol primátor mesta Peter Gogola, vynechal z pôvodných 37 mien štyri. Preto sme mu prostredníctvom jeho hovorkyne Martiny Kanisovej položili otázku, kto to navrhol a z akého dôvodu. Dostali sme nasledujúcu odpoveď:

„K redukcii návrhu prísediacich došlo na základe poslaneckej iniciatívy, z ktorej vyplynula požiadavka na spracovateľa z tohto návrhu vypustiť štyroch kandidátov.
Ďalšie otázky, prosím, smerujte na pána poslanca Pirošíka, ktorý v tejto veci poslancov zastupoval.“

S rovnakou otázkou sme sa obrátili aj na poslanca Pirošíka, ibaže od neho žiadna odpoveď neprišla. Pýtali sme sa preto ostatných poslancov, či ho niekto z nich splnomocnil k zastupovaniu v tejto veci. Nikto z nich to nepotvrdil.  Podľa všetkého  poslanecký návrh na redukciu počtu navrhovaných kandidátov prísediacich súdu dal ON sám. Ako a čím to zdôvodnil primátorovi, nevedno.

Kto sa ospravedlní zrušeným občanom?

Isté je len jedno – NIEKTO pokútne „popravil“ štyroch dlhoročných prísediacich trestných senátov Okresného súdu v Banskej Bystrici, ktorí sa to dozvedeli až dodatočne od známych. Je to obludná nehoráznosť, za ktorú by mal NIEKTO niesť osobnú zodpovednosť.

Otázka znie, prečo sa ten NIEKTO hanbí k tomu verejne prihlásiť? Vie dotyčný „hrdina“, že svojím utajeným konaním nepriamo pošpinil meno štyrom občanom mesta Banská Bystrica a  ohrozil ukončenie súdnych procesov v senátoch, v ktorých ako prísediaci zasadajú spolu s profesionálnymi sudcami? Prizná sa NIEKTO k tejto podlosti?

Aspoň dodatočné „bé“ by sa patrilo povedať, ak sa NIEKTO nechce tým štyrom Bystričanom verejne ospravedlniť za utajený podraz…

Zdroj: Bystricoviny.sk