Ďalší mediálny útok na Banskú Bystricu, tentoraz na Detskú fakultnú nemocnicu  

SPRÁVY
15 /

Dvakrát po sebe sa Banská Bystrica objavila v tom istom denníku z pera rovnakého autora v zlom svetle. Vo štvrtok priniesol denník SME článok o Banskej Bystrici ako jednom zo slovenských miest s najšpinavším ovzduším a v piatok o tom, že deti v banskobystrickej nemocnici spia samé a matky musia preč.

Nespokojná matka píše političke Nicholsonovej a tá ministrovi i do médií

Kým v prvom prípade išlo o reakciu na tlačovú správu Slovenského hydrometeorologického ústavu  o smogovom upozornení na prekročenie hodnôt prachových mikročastíc v jedinej meracej stanici umiestnenej vedľa  cesty I/66 a staveniska novej autobusovej stanice, v druhom sa jedná o otvorený list političky Lucie Nicholsonovej ministrovi zdravotníctva na základe sťažnosti nespokojnej mamičky.

Cez deň musia pri ich lôžku sedieť na starej drevenej stoličke, dojčiť môžu len posediačky a večer musia ísť spať do inej miestnosti na úplne inom poschodí. Taký je údel matiek a ich nezriedka len niekoľkomesačných detí, ktoré sú hospitalizované v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici,“

uvádza denník SME v „piano“ článku.

Na prípad upozornila otvoreným listom podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová ministra zdravotníctva Tomáša Druckera a predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška, odvolávajúc sa na list matky zo stredného Slovenska.

„To, ako funguje kontakt matky s dieťaťom na tomto oddelení, 24 hodín sedieť, kojiť, zabávať dieťa v bolestiach a plači na starej drevenej stoličke v maličkej miestnosti s ďalšou matkou a dieťaťom, je hanba,“

píše podľa SME nemenovaná matka v sťažnosti na banskobystrickú Detskú fakultnú nemocnicu.

Stanovisko Detskej fakultnej nemocnice

Nás zaujímala reakcia Detskej fakultnej nemocnice, ktorá pred pár rokmi prešla nadstavbou a významnou rekonštrukciou svojej budovy za viac ako 6,7 mil. € z eurofondov. Činnosť DFNsP BB nedávno osobne ocenila eurokomisárka pre regionálnu politiku Corine Cretu spolu s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim.

Na ďalšiu rekonštrukciu vnútorných priestorov vedenie nemocnice získalo financie od Vlády SR počas jej výjazdového zasadnania v Banskej Bystrici. V areáli sa vybudovali aj lôžka pre rodičov malých pacientov, ktorým spolu s DFNsP BB pomáha OZ Svetielko  nádeje a Klub priateľov Detskej nemocnice v Banskej Bystrici.

V minulosti sa nepočítalo s tým, že v nemocnici by mohli bývať aj rodičia či príbuzní hospitalizovaných detí, takže aj v iných detských nemocniciach na Slovensku sa dodatočne vybudovali takéto izby. Malí pacienti, ktorí ležia na banskobystrickej detskej onkológii, môžu mať rodiča priamo v izbe a vo väčšine prípadov je taká istá situácia aj inde, samozrejme okrem Kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde to pre špecifickú prevádzku nie je možné.

Tu je stanovisko vedenia  DFNsP  Banská Bystrica:

„V rámci priestorových možností II. Detskej kliniky SZU na Úseku dojčiat je každej dojčiacej matke umožnené, aby bola hospitalizovaná s dieťaťom a aby mohla dojčiť podľa potrieb svojho dieťaťa. Jedinou prekážkou je, že izby matiek sú umiestnené mimo lôžkovej časti dojčiat.

Tento stav je možné odstrániť len komplexnou rekonštrukciou kliniky, na ktorú DFNsP BB nemá finančné prostriedky. Túto skutočnosť si uvedomujeme, nemocnica má v súčasnosti spracovanú komplexnú projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu II. Detskej kliniky, pri ktorej sa počíta s umožnením ubytovania matky na izbe spolu s dieťaťom.

Detskí pacienti sú v súčasnosti umiestnení v certifikovaných nemocničných lôžkach pre dojčatá, ktoré zabezpečujú bezpečnosť pacienta. Izby detí sú tzv. boxy pre dojčatá, ktoré zabezpečujú možnosť monitorovania a vizuálneho kontaktu s chorým dieťaťom pre ošetrujúci personál. Tvrdenie matky, že v noci nie je umožnený prístup k dieťaťu, je nepravdivé. Sprevádzajúce osoby majú na kliniku neobmedzený prístup.

Dieťa sťažovateľky bolo prijaté pre dušnosť, čo si vyžiadalo trvalé sledovanie klinického zdravotného stavu. Celkový pobyt matky s dieťaťom v našom zdravotníckom zariadení bol v čase od 19:21 do 21:00 hod.

Za tento čas absolvovala s dieťaťom odborné vyšetrenie a príjem na ambulancii urgentného príjmu. Dieťa bolo prijaté na II. Detskú kliniku SZU. Na úseku dojčiat bolo uložené na lôžko a napojené na monitorovacie zariadenie. Matka po zistení, že nemôže byť ubytovaná na izbe spolu s dieťaťom, odmietla poskytovanie zdravotnej starostlivosti a podpísala negatívny reverz.

DFNsP BB disponuje kvalifikovaným personálom, ktorý má profesionálny a ľudský prístup ku každému pacientovi. Uvedomujeme si, že priestorové možnosti lôžkových častí kliník nie sú ideálne a nezodpovedajú najnovším trendom. Naším prioritným cieľom je však poskytovanie vysokoodbornej zdravotnej starostlivosti a to aj za cenu zníženého komfortu pre sprevádzajúce osoby.“

Pobyt sprevádzajúcej osoby

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica má na svojej webovej stránke uvedené  presné inštrukcie pre pobyt sprevádzajúcej osoby počas hospitalizácie chorého dieťaťa. Sprievodca osoby v ústavnej starostlivosti je osoba, ktorá bola prijatá do ústavnej starostlivosti spolu s osobou, ktorej sa poskytuje ústavná starostlivosť (Zákon č. 576/2006 Z.z., §15), platí:

Pobyt sprievodcu osoby DFNsP BB uprednostňuje, ak je ním dojčiaca matka, sprievodca osoby s onkologickým ochorením, sprievodca kriticky a ťažko chorej osoby alebo sprievodca osoby s diagnózou, ktorá si vyžaduje jeho prítomnosť. Pobyt sprievodcu osoby z iných dôvodov je nenárokovateľný.

Za ubytovanie sa na lôžko a deň platí 3,32 €. Od povinnosti úhrady za ubytovanie sú podľa internej smernice oslobodené sprevádzajúce osoby, ktorými sú dojčiace matky pacientov do troch rokov veku, sprevádzajúce osoby onkologických pacientov i sprevádzajúce osoby kriticky a ťažko chorých pacientov.  Sprievodca si môže objednať v nemocnici aj platenú stravu.

Do nemocnice na denný pobyt môže byť prijatá len jedna sprevádzajúca osoba  do veku 5 rokov dieťaťa, v čase od 07:00 do 20:00 hod. Sprievodca osoby je povinný dodržiavať zásady prevádzky a hygienicko – epidemiologického režimu, čo vyjadrí po adekvátnom poučení svojim podpisom. Pri nedodržiavaní týchto zásad môže byť pobyt predčasne ukončený.

 Ako sa odborný problém mení na politický

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici považuje informácie pani Zuzany D. o podmienkach hospitalizácie jej chorého dieťaťa za neúplné a nepravdivé. Rovnako ako inkriminované časti otvoreného listu podpredsedníčky NR SR Lucie Nicholsonovej  adresované ministrovi zdravotníctva a predsedovi Úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou poskytnuté aj denníku SME, o údajne  nevhodných podmienkach a neľudskom prístupe k pacientom v DFNsP Banská Bystrica.

Prípad sa stal 22. novembra vo večerných hodinách. Choré dieťa s dýchacími ťažkosťami bolo po urgentnom vyšetrení hospitalizované, ale v nemocnici strávilo iba necelé dve hodiny. Potom, čo matka zistila, že nebude umiestnená na jednej izbe spoločne zo svojím dieťaťom, ktoré kojí a ku ktorému mala voľný prístup, sa rozhodla opustiť DFNsP. Dieťa sama odpojila z monitorovacích prístrojov, podpísala negatívny reverz  a odišla s ním.

Nasledovala sťažnosť na nemocnicu, ktorú poslala podpredsedníčke parlamentu Nicholsonovej. Tá napísala otvorené listy ministrovi a šéfovi kontrolného úradu nad zdravotnou starostlivosťou bez toho, aby si overila skutočnú situáciu v bystrickej nemocnici. Potom prišla medializácia problému.

DFNsP sa o incidente dozvedela  minulý týždeň z búrlivej debaty  na sociálnych sieťach (Facebook/Tabuľa hanby), ktorú rozprúdila nespokojná matka správou „Sťažnosť na neumožnenie starať sa a kojiť vlastné dieťa podľa jeho potrieb“.

Nemocnica jej sťažnosť prijala a zaevidovala s tým, že v zákonom stanovenej lehote jej odpovie. Medzitým však prichádzajú otvorené listy podpredsedníčky NR SR a článok v SME. Opäť je na pretrase Banská Bystrica, tentoraz  Detská fakultná nemocnica, s ktorej dobrým menom ktosi nezodpovedne hazarduje. Qui bono?

Autor: (tom), Foto: ilust. Mirka Chabadová