Colníci kontrolujú zásielky novým skenerom

SPRÁVY
0 /

Banskobystrickí colníci používajú pri kontrole tovaru dovezeného na územie EÚ z tretích krajín nový moderný skener. Ten dokáže odhaliť nezákonnú poštovú prepravu.

„Na banskobystrickej pošte colníci pracujú s najpokročilejšou X-ray zobrazovacou technológiou. Zariadenie je určené predovšetkým na kontrolu zásielok z tretích krajín, ktoré si Slováci objednajú prostredníctvom internetových obchodov,“

uvádza Finančná správa SR s tým, že využitím moderného skenera v práci banskobystrického Colného úradu sa značne urýchli colné konanie.

Ide napríklad o prísne chránené živočíchy, rastliny alebo výrobky z nich, ktoré nemožno dovážať či vyvážať bez špeciálnych povolení.

„Týmto tiež chránime trh pred rizikom zavlečenia chorôb na naše územie, ktoré by hrozilo pri dovoze určitých výrobkov živočíšneho pôvodu,“

informuje Finančná správa SR.

Takto colníci okrem iného zadržali doplnky výživy, ktoré obsahovali ohrozený druh chránenej sukulentnej rastliny rodu Hoodia,  žraločie zuby či listy rastliny rodu koka. Sú to však aj falzifikáty výrobkov rôznych svetových značiek.

„Okrem toho, že porušujú práva duševného vlastníctva, môžu vážne ohroziť zdravie človeka,“

dodáva Finančná správa SR.

Banskobystrickí colníci v minulosti zadržali napríklad falošné doklady, falzifikáty tabliet viagry, napodobeniny svetových značiek oblečenia, obuvi, mobilných telefónov, liekov, destilátov, tabakových výrobkov a ďalších falošných výrobkov.

Čo sa týka poplatkov, zásielky do 22 eur sú oslobodené od cla aj DPH, zásielky do 150 eur sú oslobodené len od cla,  k cene tovaru sa pripočítajú všetky náklady spojené s balením, poistením a prepravou tovaru.

Pri zásielkach od fyzických osôb z tretích krajín pre fyzické osoby v EÚ, ako napríklad dary, sa oslobodenie vzťahuje iba na zásielky, ktorých hodnota neprevyšuje 45 eur. Nad hodnotu 45 eur do 700 eur sa vymeriava jednotná colná sadzba 2,5 percenta okrem tovaru, u ktorého je v colnom sadzobníku uvedené „Bez cla“ spolu s DPH.

Nad 700 eur je potrebné k colnému konaniu podať písomné colné vyhlásenie a na zásielku sa vymeria clo podľa zaradenia do colného sadzobníka spolu s DPH.

Zdroj: Finančná správa SR