Čo tak letná guľovačka so snehom zo zimáku na Námestí SNP?

ZAUJÍMAVOSŤ
3 /

Zdá sa vám to v týchto úmorných horúčavách strelené? Na prvé počutie možno hej, ale nemuselo by to byť nemožné.

Napadlo nás to blízko zimného štadióna pri prechádzke popri Hrone, ktorý trpí nedostatkom vody. Narazili sme na kopu snehu z rolby, ktorá ho zozbierala pri čistení ľadu v hlavnej hale. Sneh sa roztápal len tak bez úžitku, ale keď sme si ho nabrali do ruky, pri teplotách nad 30 ?C to je celkom príjemné osvieženie.

Čo tak sneh z rolby po vyčistení ľadovej plochy naložiť na multikáru, vyviezť ho na Námestie SNP a tam vysypať do nejakého kontajnera, z ktorého by sa dal naberať buď do rúk alebo do sáčkov? Robia to s ľadom trebárs cyklisti na Tour de France, prečo by to nemohli skúsiť aj návštevníci historického jadra mesta pod Urpínom?

Možno by z toho bola celkom zaujímavá a užitočná pikoška na letné osvieženie. Dokonca by sa dalo na Námestí SNP so snehom aj guľovať, čo by ocenili najmä deti.

Pýtali sme sa na pôvod vody, ktorou sa napúšťa plocha zimného štadióna. Ide o hygienicky nezávadnú vodu používanú na technické účely, ktorá síce nie je určená na pitie, ale na dotyk je neškodná. No samozrejme že by to museli posúdiť hygienici, ale za pokus by to stálo.

Veď v niektorých mestách využívajú na letné osvieženie rozprašovače vody, ktoré zvrchu osviežia chodcov ako jemná sprcha. Možno niečo také by sa dalo urobiť pri fontáne, ktorá plní podobnú funkciu, keď fúka. Vodu prúdiacu z dýz vietor jemne rozprašuje, z čoho sa počas letných horúčav vedia tešiť malí aj veľkí.

„S tým snehom zo zimáku na námestí  to nie je zlý nápad, skúsime sa nad tým zamyslieť, nebolo by to tak zložité urobiť. Zatiaľ by som pozval Bystričanov na verejné korčuľovanie na zimnom štadióne v hale A, ktoré bude pokračovať aj tento víkend,“

povedal pre náš portál Ján Šabo, konateľ mestskej spoločnosti BPM s.r.o. vlastniacej zimný štadión.

Verejné korčuľovanie na zimáku, ktoré minulú sobotu zaznamenalo veľký úspech  bude pokračovať aj tento víkend. Ľad bude k dispozícii pre verejnosť v hlavnej hale A v sobotu 25. júla od 13:00 – 14:30 hod. a v nedeľu 26. júla od 16:00 – 17:30 hod. za nezmenené vstupné 2 €.

Takže pokiaľ sa neujme náš letný nápad so snehom zo zimného štadióna na Námestí SNP, skúste to s príjemným osviežením a korčuľami na nohách  priamo na ľade  počas najbližšieho víkendu.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová