Čo sa primátorovi Noskovi podarilo za 100 dní a čo plánuje ďalej v meste

SPRÁVY
1 /

Primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko už prekročil symbolickú hranicu sto dní vo vedení mesta. Na tlačovej konferencii informoval nielen o svojej doterajšej práci, ale aj o výsledkoch celého tímu a zamestnancov mestského úradu. Niektoré z priorít, zakotvené v predvolebnej kampani, sa mu už podarilo naplniť.

Za veľký úspech považujem, že sa nám podarilo vytvoriť dobrý tím ľudí. Je to základný predpoklad toho, aby niečo fungovalo. Ideme v duchu hesla mojej kampane, že primátor má konať, nie sľubovať. A my konáme,“

povedal primátor mesta Ján Nosko.

Investície a zamestnanosť boli jednými z priorít volebného programu primátora.

Naštartovali sme projekt Priemyselný park Šalková, spracovali sme jeho komplexnú prezentáciu a robíme všetko preto, aby sme do nášho mesta pritiahli potenciálnych investorov a vytvorili tak nové pracovné príležitosti,“

doplnil Nosko.

Na 3. marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa okrem rozvojového rozpočtu schválil aj nový územný plán mesta. Materiál dáva predpoklady pre rozvojové aktivity a investičnú činnosť. Vymedzuje jasné mantinely a pravidlá pre akúkoľvek výstavbu v Banskej Bystrici. Jeho súčasťou  je aj protipovodňová ochrana mesta.

Nové vedenie prevzalo mesto bez schváleného územného plánu, Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) a bez akýchkoľvek východísk použiteľných do Regionálnej integrovanej územnej stratégie (RIUS), ktoré sú základnou podmienkou čerpania fondov EÚ v budúcnosti. Preto sa na mestskom úrade vytvoril nový odbor rozvojových aktivít mesta, ktorý má na starosti intenzifikáciu prác na týchto dokumentoch. Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja na roky 2015-20 chce mesto zverejniť už v apríli, aby sa mohli k nemu vyjadriť aj Banskobystričania.

V oblasti dopravy rezonovala počas sto dní téma autobusovej stanice. Vedenie mesta na pravidelných rokovaniach komunikuje s investorom, odborníkmi na dopravu a architektmi. Ich zámerom je vybudovať takú podobu stanice, ktorou by vyhoveli cestujúcej i odbornej verejnosti. Aktuálne prebiehajú rokovania so spoločnosťou EEI o usporiadaní zmluvných vzťahov v súvisosotti s parkovaním v meste a výberom parkovného.

Schválený rozpočet vytvára priestor pre  „parkovací fond“ vo výške 92 tisíc eur. Použije sa na  údržbu a výstavbu parkovacích miest na území mesta s výhľadom jeho zvýšenia 300 tisíc eur v rokoch 2016 a 2017. To znamená, že všetky príjmy získané z výberu parkovného sa opätovne použijú na výstavbu nových parkovísk.

V oblasti zelene a životného prostredia má mesto v pláne revitalizovať parky a fontány. Zintenzívnilo monitoring a boj s čiernymi skládkami, ktoré sa snaží promptne odstraňovať. Mesto podporuje aj športové aktivity. Počas zimy vytvorilo bežeckú dráhu v parku pod Pamätníkom SNP a na Šachtičkách.

Kultúru v meste má podporiť aj nový portál www.podujatiabb.sk, v snahe zamedziť kolíziám viacerých akcií organizovaných mestom a inými inštitúciami.

V cestovnom ruchu koordinuje vedenie mesta činnosti s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu a snaží sa komunikovať informácie o Banskej Bystrici v kontexte širšieho regiónu.

V oblasti finančných úspor stojí za zmienku fakt, že sa mestu  podarilo vypovedať zmluvu s SBS, ktorá strážila mestský úrad. Úspora, ktorá vznikne je na úrovni 35 tisíc eur. Ďalej je to vyjednanie lepších cien za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu, ktoré má samospráve ročne usporiť ďalších 35 tisíc eur a 50 tisíc eur za údržbu mestských chodníkov.

Poriadok a bezpečnosť posilňuje mesto rozšírením kamerového systému. Radnica sa snaží vytvárať intenzívnu komunikáciu s Banskobystričanmi prostredníctvom Dňa otvorených dverí. Komunikuje  niekoľkými komunikačnými kanálmi –  sociálne siete, webové stránky, blog primátora,  regionálna televízia, Radničné noviny mesta a ďalšie.

Po personálnych zmenách v orgánoch obchodných spoločností s majetkovou účasťou mesta a znížení počtu členov dozorných rád sa pripravuje zlúčenie mestských spoločností MBB a.s. a BPM s.r.o. do jednej. Vedenie mesta pripravuje  aj komplexný návrh organizačnej zmeny MsÚ.

Zdroj: mesto BB, Foto: ilust.