Čiernohronská železnička po zime opäť premáva

SPRÁVY
1 /

Od 30. marca 2018  opäť premávajú vláčiky po zelenej trase Čiernohronskej železničky do Vydrovskej doliny. Slávnostné otvorenie novej sezóny bude 1. mája.

Otvorenie sezóny 2018

Riaditeľ Čiernohorskej železničky Aleš Bílek pre TASR uviedol:

„Tohtoročnú sezónu sme otvorili prvým vláčikom do Vydrova, zatiaľ po zelenej trase. Zvyšné dve trasy, modrú a červenú, budú môcť návštevníci absolvovať počas hlavnej sezóny.“

V nedeľu 1. apríla sa po troch rokoch opäť otvára na stanici vynovená staničná reštaurácia Lampáreň.

„Samozrejme, otvárame aj múzeum, ktoré už roky máme na staničke v Čiernom Balogu. Návštevníci si budú môcť pozrieť všetky mašinky a dozvedia sa tam aj o histórii železničky,“

dodal Bílek s tým, že tradičné slávnostné otvorenie sezóny s bohatým kultúrnym programom pripravujú na 1. mája.

Čiernohronská železnica

Je úzkokoľajná lesná železnica s rozchodom 760 mm. Premáva na trasách Chvatimech – Hronec – Čierny Balog, Čierny Balog – Vydrovo a Čierny Balog – Dobroč v Slovenskom rudohorí.

Bola značne rozvetvená. Historicky najväčšiu celkovú dĺžku siete dosahovala po druhej svetovej vojne 131,98 km. Pred zrušením železničnej dopravy na nej v roku 1982 bolo v prevádzke ešte 36 km trate.

Jednotlivé úseky  železnice viedli údoliami Čierneho Hrona a jeho prítokov. V roku 1982 bola vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku a v roku 2011 za jeden zo siedmich divov Banskobystrického samosprávneho kraja. V tom istom  roku  prepravila približne 60 tisíc osôb.

trat chz

Zelená trasa do Vydrovskej doliny a Lesníckeho skanzenu je dlhá 4 km. Vláčikom si najskôr prejdete jednou z najkrajších a najčistejších dolín Slovenska celým „Lesníckym skanzenom“ ľubovoľne môžete prerušiť cestu, prejsť si chodníky Lesníckeho skanzenu a ktorýmkoľvek nasledujúcim vláčikom pokračovať alebo sa vrátiť späť. Cestovný lístok je neprenosný, ale platí celý deň. Konečná je vo výstavbe. Premávajú tu motorové lokomotívy so súpravou otvorených výletných vozňov. Koník, vozík, pes alebo bicykel nie sú problémom.

Modrá štvorkilometrová trasa vedie na Dobroč a červená až na Šánske cez futbalové ihrisko v dĺžke 5 km. Prejdete takmer celou dedinou Čierny Balog, ktorú tvorí 13 spojených pôvodne drevorubačských osád tzv. „Spojené štáty Balocké“.

Svetovou raritou je jazda vlaku pomedzi tribúnu a futbalové ihrisko. Na koncoch trás sú 10 minútové prestávky a detské ihriská. V stanici Čierny Balog je možný prestup na zelenú trasu do Vydrovskej doliny. Premávajú tu parné lokomotívy so súpravou historických výletných vozňov.

Hlavná sezóna je od 30 .6. do 2. 9. 2018, počas nej chodia denne parné lokomotívy. Viac informácií a cestovným poriadkom nájdete na www.chz.sk.

zeleznicna restauracia