Chod obchodných spoločností mesta povedú odborníci, nie politici

SPRÁVY
17 /

27. januára 2015 sa uskutočnilo 2. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Jedným z najdôležitejších bodov programu bol aj návrh na schválenie zástupcov mesta v orgánoch obchodných spoločností a iných právnických osôb založených mestom, resp. s účasťou mesta.

V prvej fáze navrhol primátor Ján Nosko mestskému zastupiteľstvu odvolať z vedenia obchodných spoločností s majetkovou účasťou mesta (Dopravný podnik mesta a.s., MBB a.s.) členov predstavenstiev, ktorí sú zároveň aj poslancami  mestského zastupiteľstva. Plní tak sľuby, ktoré si stanovil  ešte vo svojej predvolebnej kampani, že viesť mestské firmy budú odborníci, a nie poslanci MsZ. V tejto snahe ho podporili všetci prítomní poslanci, ktorí jeho návrh jednomyseľne schválili.

Už na prvom pracovnom zastupiteľstve sme spolu s poslancami chceli vyslať signál smerom k verejnosti, že plnenie svojich predvolebných sľubov myslíme vážne. Tam, kde to neohrozí reálne fungovanie mestských spoločností sme pristúpili k odvolaniu poslancov z ich štatutárnych orgánov. V prípade mestskej spoločnosti MBB sme zredukovali aj počet členov predstavenstva z troch na jedného,

hovorí banskobystrický primátor Ján Nosko.

V najbližšom období plánuje vedenie mesta vypísať transparentné výberové konania na pozície nominantov mesta Banská Bystrica v obchodných spoločnostiach s majetkovou účasťou mesta, ako aj v rozpočtových a príspevkových organizáciách mesta.

Zdroj: mesto BB, Foto: Mirka Chabadová