Chalani z Ra2ňski spúšťajú lyžiarsky vlek v Radvani

SPRÁVY
1 /

Po snehovej nádielke, ktorá prišla v uplynulých dňoch aj do Banskej Bystrice, sa opäť rozbieha prevádzka lyžiarskeho vlek s večerným osvetlením v Radvani, ktorý má na starosti partia nadšencov z Ra2ňski

Deti s dospelákmi z okolitých radvanských bytoviek sa môžu lyžovať na upravenom svahu vedľa evanjelického cintorína. Neformálna skupina Ra2ňski prišla s nápadom oživiť myšlienku vleku  v Radvani pred dvomi rokmi a dobrá vec sa podarila.

„Sme partia chalanov, ktorí sa dali dokopy, aby spravili radosť deťom v podobe malého lyžiarskeho vleku a kopca, priamo v strede sídliska,”

hovoria o sebe na facebookovej stránke  https://www.facebook.com/ra2nskiBB/.

radvan2

Vhodný vlek našli na inzerát na Orave a preniesli ho do Banskej Bystrice. Keďže svah je osvetlený, lyžovačka je výborná aj večer. Cez týždeň sa lyžuje popoludní od 15.00 do 19.00 hod., cez víkendy sa začína skôr.

Chalani pracovali dobrovoľne tri roky na spustení vleku  V lete vyklčovali svah, vyčistili ho a pokosili. Upravili a zariadili búdku v údolnej stanici. Znie to až neuveriteľne, ale na bazoši kúpili malý vlek, ktorý namontovali na mieste toho pôvodného, ktorý kedysi dávno odviezli na Králiky. Na stĺpy osadili svetelné reflektory, takže lyžovať sa tu dá aj večer. Pokiaľ nebol prírodný sneh, dokázali svah aj umelo zasnežiť. Je to naozaj obdivuhodné.

Jeden z otcov myšlienky oživenia radvanského vleku Michal Šepák k  samotnému názvu Ra2ňski  uviedol:

„Bolo viac možností. Táto časť Bystrice sa volá Radvaň, kopec sa odjakživa volá radvanský a ski sú lyže, takže všetko dokopy nám dalo nejaký zmysel.“

Chalani z Ra2ňski robili všetko vo voľnom čase a za vlastné peniaze. Dnes im už finančne pomáha aj mesto Banská Bystrica. Vstup na vlek je dobrovoľný.

radvan3

Autor: (tom) , Foto: Ra2ňski a Mirka Chabadová