Cez víkend si pospíme o hodinu dlhšie

SPRÁVY
3 /

V noci zo soboty na nedeľu si pospíme o hodinu dlhšie. Znamená to, že sa zmení doterajší letný čas na zimný. V nedeľu o 3.00 hod ráno stredoeurópskeho letného času (SELČ) sa posunú ručičky hodín späť na 2.00 hod stredoeurópskeho času (SEČ).

Zmenu času využíva väčšina členských štátov Európskej únie, niektoré štáty USA a Blízkeho východu. Pôvodne Európska únia plánovala koniec zmien letného času na zimný v roku 2011. Potom však plán zmien predĺžila o ďalších päť rokov.

Na území dnešnej Slovenskej republiky (SR) zaviedli letný a tzv. zimný čas prvýkrát počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa SELČ uplatňuje každý rok, pričom do roku 1995 trval na území SR šesť mesiacov. Od roku 1996, keď sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, trvá letný čas na našom území sedem mesiacov.

Hlavným cieľom zavedenia letného času bolo šetrenie energie a lepšie využívanie prirodzeného denného svetla.

Zmena času vo všeobecnosti pôsobí na ľudí individuálne. Odporcovia zmeny času tvrdia, že striedanie letného a zimného času vyvoláva u ľudí psychické poruchy, depresie a únavu, zmenu biorytmu cítia vraj aj domáci miláčikovia . Avšak podľa psychológov, každý človek, ktorý vníma túto zmenu viac než ostatní, môže tieto problémy zvládnuť už v priebehu pár dní vhodne zvoleným relaxom a odpočinkom.

Môžme však povedať, že v nedeľu nás všetkých čaká príjemná zmena, kedže si oproti letnému času pospíme o hodinu dlhšie.

Autor: (val), Foto: Ilustr.