Celoplošná policajná akcia Rýchlostný maratón skončila v piatok ráno

SPRÁVY
0 /

Dopravní policajti pripravili od štvrtka 6:00 hod. do piatku 6:00 hod. celoplošnú 24-hodinovú akciu pod názvom Rýchlostný maratón,. Počas nej kontrolovali kritické úseky ciest navrhnuté občanmi.

Do akcie sa zapojilo 551 policajtov, ktorí na celom Slovensku kontrolovali 884 nebezpečných úsekov ciest. V Banskej Bystrici a okolí  to bolo 16 úsekov – Sásová, bývalá cementáreň, Rakytovská, Sládkovičova, Bakossova, Zvolenská cesta, Nový svet, I/66 na Štadlerovom nábreží, na križovatke Šalková a v úseku Banská Bystrica – Ľubietová.

Pozornosti dopravných policajtov neuniklo ani dodržiavanie rýchlosti na  cesta II. triedy v Dolnej Mičinej, I/14 v Dolnom Harmanci, I/59 v Starých Horách,  III. triedy v Kynceľovej v smere na Nemce aj Sásovú či Selčianska cesta.

„Hliadky kontrolovali najmä dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti. Nedovolená rýchlosť jazdy je podľa štatistických ukazovateľov na druhom mieste z pohľadu príčin vzniku dopravných nehôd. Táto príčina je zároveň hlavnou príčinou vzniku smrteľných dopravných nehôd,

uviedol pre médiá Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia PZ SR.

Akcia mala preventívny charakter a pokuty sa pri menej závažných porušeniach neudeľovali. Ak teda vodiči prekročili stanovenú rýchlosť v obci do 20 kilometrov za hodinu a mimo obce do 30 kilometrov, polícia ich len napomenula. Závažnejšie porušenia dopravných predpisov sa však netolerovali.

Pre zaujímavosť Rýchlostný maratón prebiehal vo všetkých 22 európskych štátoch, ktoré združuje Medzinárodná stavovská organizácia TISPOL.

Autor: (dem), Foto: Ilustr.