Čaká nás nový systém pokutovania za dopravné priestupky  

SPRÁVY
8 /

Vodiči na Slovensku by sa mali pripraviť na nový systém pokutovania za spáchané dopravné priestupky.  Už budúci rok má fungovať vyše tisíc kontrolných miest , ktoré zaznamenajú každé porušenie prepdisov a polícia na základe toho pošle majiteľovi auta poštou výmer na zaplatenie pokuty.

Kontrolné body na cestách

„Ak by si niekto myslel, že celá objektívna zodpovednosť sa zameria len na meranie rýchlosti, je na omyle. Z 1 341 kontrolných bodov bude 280 určených na sledovanie nepovolenej rýchlosti. Všetky ostatné body budú zamerané na ďalšie priestupky, a to najmä na jazdu na červenú, nedovolené predbiehanie či nedodržanie stopky,“

uviedol na tlačovke minister vnútra Robert  Kaliňák.

Ministerstvo už má vytipované miesta na umiestnenie kontrolných bodov, ktoré analyzovali odborníci dva roky. Tie budú označené aj na internetovej online mape, ktorá sa bude aktualizovať po prípadných zmenách.

Polícia zverejní túto mapu s označením miest, kde budú zriadené kontrolné body. Podľa Kaliňáka cieľom tohto projektu hradeného aj z fondov EÚ (celkový náklad je 49 mil. eur) nie je čo najväčší výber pokút, ale zvyšovanie bezpečnosti cestnej premávky. Systém bude zatiaľ platiť iba pre slovenských vodičov, o pokutovaní zahraničných sa zatiaľ iba uvažuje.

„Otázka vymáhania pokút od cudzincov doteraz nebola vyriešená,“

dodal  policajný prezident Tibor Gašpar.

Pokuta príde poštou na adresu majiteľa auta

Nové technické zariadenie budú dopravní policajti využívať najmä  na najrizikovejších úsekoch ciest I. a nižších tried, menej na diaľniciach. Požitá technológia na kontrolných bodoch vyhodnotí získanú informáciu o priestupku, systém ju porovná s policajnou evidenciou automobilov a spolu s fotografiou potom pošle majiteľovi auta šek na zaplatenie príslušnej výšky pokuty s výmerom a fotografiou.

Už teraz sa uplatňuje zodpovednosť majiteľa auta za cca desať najčastejších priestupkov (najčastejšie  prekročenie povolenej rýchlosti), aj keby za volantom sedel niekto iný. Nový systém kontrolných bodov  rozšíreniu možnosť ukladania pokút za dopravné priestupky bez toho, aby vodiča zastavila na ceste policajná hliadka. Za minulý rok polícia formou objektívnej zodpovednosti rozposlala majiteľom motorových vozidiel 7.406 pokút.

Národné centrum dopravných informácií zriadia v našom kraji

Priestupky a odosielanie pokút má zabezpečovať Národné centrum dopravných informácií, ktoré ministerstvo vnútra plánuje postaviť v Banskobystrickom kraji. Zamestná sa v ňom 280 ľudí, z toho 50 zdravotne postihnutých.

Centrum bude okrem toho v reálnom čase poskytovať aj informácie o dopravnej situácii na celom Slovensku. Pokuty za priestupky nám budú chodiť priamo na domácu alebo firemnú adresu. Aktuálny sadzobník by sa pri novom systéme nemal meniť. Ak pokutu zaplatíte do 14 dní, dostanete 30-percentnú zľavu z vymáhanej sumy.

Autor: (dem), Foto: ilust.