Bystrický šachový veľmajster z Kanady hral na Radnici simultánku

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Utorkové popoludnie  v Cikkerovej sieni banskobystrickej historickej Radnice patrilo šachu. Víťaz medzinárodných M SR 2013, Bystričan žijúci v Kanade a šachový IM Tomáš Krňan, CAN 2423 F hral simultánku s 15 mladými talentovanými šachistami z RŠA Banská Bystrica a matadormi na 18 šachovniciach, pričom veľmajster vyhral 17 duelov a jeden sa skončil remízou. .

Podujatie zorganizoval ŠK Junior Banská Bystrica, mesto a BBSK pod záštitou poslanca Ladislava Topoľského, ktorý k šachovej simultánke uviedol:

„Podarilo sa nám zorganizovať už tretí ročník simultánky s veľmajstrom. Má to v zásade dva významy –  jednak aby si mladí bystrickí šachisti mohli zahrať so skutočným majstrom tejto kráľovskej hry a aby to bola pre nich motivácia k ďalšiemu rozvíjaniu svojho talentu. Chceme pokračovať ďalej v našich aktivitách pre mladých hráčov, aby sa šach dostával aj do škôl, lebo tento šport cibrí logické myslenie, je to niečo ako gymnastika mozgu.“

V roku 2012 to bola simultánka slovenským veľmajstrom Tomášom Lipenským na Námestí SNP a vlani s mladou slovenskou veľmajsterkou Evou Repkovou v Europe. Okrem simultánky s veľmajstrom chcú organizátori usporiadať aj atraktívnu hru na šachovniciach so zaviazanými očami pozvaného známeho šachistu. V budúcnosti by bolo možné usporiadať v Banskej Bystrici aj veľký medzinárodný turnaj v šachu s najlepšími hráčmi. Topoľský v tom vidí ďalšiu popularizáciu tohto športu pre mladých Bystričanov, ktorí majú o šach záujem.

Člen Výkonného výboru Slovenského šachového zväzu a štatutár ŠK Junior Banská Bystrica Ing. Zdenko Gregor o utorkovej akcii povedal:

„Napĺňa sa hlavný zmysel tohto šachového festivalu v našom meste je  propagácia šachu  medzi mládežou. Angažujem sa v tom s pánom Topoľským medzi žiakmi bystrických škôl a prináša to ovocie v šachových krúžkoch . Naši mladí hráči odohrali s veľmajstrom Tomášom Krňanom, ktorý  začínal so šachom u nás na škole v Banskej Bystrici pred takmer 20 rokmi, celkom zaujímavé partie.“

Šachový veľmajster Tomáš Krňan začal rozvíjať svoj talent v roku 1985 v CVČ na Karpatskej, kde prišiel ako 6-ročný s mamou. V Banskej Bystrici sa vypracoval na mládežníckeho reprezentanta SR. Bol niekoľkonásobným majstrom Slovenska, hral na majstrovstvách sveta a Európy, kde získal pekné umiestnenia v prvej desiatke.

Keď sa s rodičmi odsťahoval do Kanady, ako 16-ročný sa stal šachovým majstrom Kanady. Túto krajinu potom reprezentoval aj na šachovej olympiáde. Rád sa vracia na Slovensko. Vlani vyhral medzinárodné majstrovstvá SR, keď porazil celú plejádu špičkových slovenských hráčov na čele s Tomášom Petríkom a  Evou Repkovou. Ako 14. nasadený potvrdil svoje vynikajúce majstrovstvo.

V Banskej Bystrici vyrastá ďalší veľký šachový talent Viktor Haring, ktorý je už mládežníckym majstrom SR. Našich budúcich majstrov tejto kráľovskej hry vychovávajú v banskobystrickom šachovom klube ŠK Junior, čo je veľmi záslužná činnosť, ktorá robí dobré meno mestu pod Urpínom.

Autor: (tom), Foto: redakčné