Bystrický amfiteáter má začať fungovať už v lete

SPRÁVY
0 /

Od 9. júna je platná zmluva o 30-ročnom prenájme banskobystrického amfiteátra firmou Kolotoče. Tá sa zaviazala tento schátraný mestský majetok zrekonštruovať vložením investície vo výške 325 tisíc eur do dvoch rokov.

20 percent z tejto sumy musí nájomca do pol roka investovať do nevyhnutnej rekonštrukcie sietí a hygienických zariadení ešte pred spustením do prevádzky, aj s vykonaním všetkých technických a bezpečnostných opatrení. Konateľ firmy Kolotoče Stanislav Lánik k tomu pre agentúru SITA povedal:

„Amfiteáter by mal byť do dvoch mesiacov v takom stave, že bude pripravený byť po rokoch opäť dejiskom väčšieho kultúrneho podujatia.“

Podľa Lánika v prvej etape rekonštrukcie objektu amfiteátra okrem vybudovania kanalizačnej prípojky a novej elektroinštalácie jeho firma nakúpi aj nové lavičky s ich montážou do hľadiska. Výška nájomného určená na 12.000 eur ročne sa bude splácať investíciou vloženou do rekonštrukcie amfiteátra. Mesto bude mať právo organizovať vlastné podujatia v zrekonštruovanom objekte po dohode s nájomcom za úradu spotrebovaných energií.

Poslanec Andrej Refka, ktorý je členom kultúrnej komisie, privítal podpis zmluvy s vybraným nájomcom:

„Bol som členom výberovej komisie, ktorá navrhla na februárovom zastupiteľstve schváliť nájom pre jediného účastníka verejnej obchodnej súťaže za podmienok, ku ktorých splneniu sa zaviazal. Som rád, že vybraná firma začala plniť zmluvu a už v lete chce na amfiteátri pripraviť priestory s možnosťou konania kultúrnych podujatí. Držím palce, aby sa to podarilo, pretože mestu Banská Bystrica ako soľ chýbajú väčšie kultúrne stánky.“

Nájomca amfiteátra začal už pred dvomi mesiacmi s vývozom odpadu a odstraňovaním náletových drevín, ktoré tu vyrástli po 10-ročnom chátraní areálu. Firma Kolotoče by chcela väčšiu časť celkovej investície realizovať do konca tohto roka. Pôjde o sfunkčnenie amfiteátra, aby sa tu mohli konať kultúrne podujatia.

Na celkovú prestavbu a modernizáciu amfiteátra treba omnoho väčšiu investíciu, ktorú by mohli priniesť eurofondy v novom programovacom období 2014-20. Malo by sa prekryť pódium s vytvorením zázemia pre účinkujúcich. Pre celoročnú prevádzku by prichádzala do úvahy aj výstavba nového kultúrneho domu za premietacou stenou. To je však v prvom rade vecou majiteľa objektu, ktorý zostáva mesto Banská Bystrica.

Autor: (tom), Foto: redakčné