Bystrickí bezdomovci môžu počas Silvestra i Nového roka zostať v nocľahárni bezplatne

SPRÁVY
1 /

V Banskej Bystrici žije okolo 300 bezdomovcov a mesto v spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) sa im snaží pomôcť aj najmä počas zimných dní a sviatkov.

Približne 200 ľudí je podchytených v sociálnej sieti mestskej samosprávy. Majú možnosť využívať rôzne štátne či neštátne zariadenia.

Zvyšok pomoc odmieta, nechcú na svojom spôsobe života nič meniť a prispôsobiť sa bežným pravidlám,“

uviedol pre TASR vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie banskobystrického Mestského úradu Karol Langstein.

„V nocľahárni Večierka sme plne obsadení, máme kapacitu 20 klientov. Keď boli väčšie mrazy, mali sme tam 23 aj 24 ľudí. To, čo sme si predsavzali, že nám v uliciach Banskej Bystrice nezamrzne žiadny bezdomovec, zatiaľ plníme. Len čo klesne teplota pod mínus päť stupňov, automaticky otvárame ohrevňu,“

noclaharen - bezdomovci1

povedala Zuzana Stanová z banskobystrického ÚzS SČK.

Počas vianočných sviatkov nemuseli bezdomovci ráno opúšťať nocľaháreň tak, ako je to bežné inokedy. Mohli zostať aj cez deň a nemuseli zaplatiť ani poplatok 50 centov. Rovnako to bude aj na Silvestra a Nový rok.

V tomto roku sa podarilo ÚzS SČK za aktívnej spolupráce s pracovníkmi mesta dostať piatich klientov bez strechy nad hlavou, ktorí chcú svoju situáciu zmeniť „do života“. Bývajú v nájomných bytoch, majú prácu a ostatné je už len v ich rukách…

bezdomovci2

 

Zdroj: TASR, Foto: ilustračné