Bystričania najazdili v máji vyše 50 tisíc kilometrov na bicykli

SPRÁVY
0 /

V utorok sa pred historickou Radnicou na Námestí SNP konalo vyhodnotenie 6. ročníka kampane Do práce na bicykli. Rekordný počet 448 účastníkov v 130 tímoch počas nej najazdil až 7.455 jázd a 52.813 kilometrov na bicykli.

Aj vďaka chodcom a súťažiacim, ktorí využívali počas mája MHD, sa tak v banskobystrických uliciach neocitlo 14.255 kilogramov CO2 v porovnaní s cestou autom. Zároveň boli mestské cesty počas ranných a večerných špičiek odľahčené o takmer 6 – tisíc áut za mesiac.

Tradičná súťaž podporujúca rozvoj nielen cyklistickej, ale aj iných foriem ekologickej dopravy v meste pod Urpínom tak dokázala aj roku 2017 dostať na bicykle vyšší počet súťažiacich ako pred rokom, kedy sa ich do pelotónu pridalo 403 v 122 tímoch. V počte odjazdených kilometrov sa aj vďaka tejto účasti mesto zaradilo na 4. miesto zo 74 prihlásených samospráv, pričom za každého Banskobystričana vrátane detí a dôchodcov súťažiaci odjazdili 686 metrov na bicykli.

 „Banská Bystrica má azda najhoršie podmienky pre cyklistov nielen v porovnaní s krajskými mestami, ale aj mnohými okresnými. Je preto neuveriteľné, aká silná cyklistická komunita v meste existuje, a napriek absencii cyklotrás sa každý rok vo väčšom počte zapája do kampane,“

uviedla hlavná koordinátorka kampane Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica.

 „Účasť ľudí v kampani nie je samoúčelná. Väčšina z nich tým dáva najavo to, aby boli cyklistom vytvorené adekvátne a bezpečné podmienky na presun po meste v podobe cyklotrás. Veríme, že mesto tento ich hlas vypočuje,“

doplnila Štulajterová

Vyhodnotenia kampane sa zúčastnil aj prvý viceprimátor Banskej Bystrice Jakub Gajdošík, ktorý účastníkov informoval o rozpracovaných projektoch cyklotrás na čele s „podlavickou“, ktorá by sa mohla začať stavať ešte v tomto roku. Tým by sa stala vôbec prvou plnohodnotnou cyklotrasou v meste.

„Našou ambíciou je každú mestskú časť spojiť s centrom mesta, aby sa mohol každý po našom meste prepravovať na bicykli bezpečne,“

uviedol viceprimátor .

Jakub Gajdošík spomenul aj nad bystrické Námestie SNP, ktoré je už piaty rok otvorené pre cyklistov:

 „Mám skúsenosti z ostatných miest, kde nás primátori oslovujú, koľko máme zranených, koľko mŕtvych na námestí, ktorých zrazili cyklisti. A veľmi sa divia, keď hovorím, že nula. Keď hovorím, že cyklisti, ktorí chodia po námestí spolu s pešími, sú k nim veľmi ohľaduplní, a ohľaduplní sú aj chodci. Vytvára to spojený organizmus, kde naozaj nič nehrozí a netreba sa toho báť. Verím,, že banskobystrický príklad budú nasledovať aj ďalšie mestá a že všetky pešie zóny na Slovensku raz budú vyzerať tak, ako naše námestie.“

Na záverečnom vyhodnotení okrem vyžrebovania výhercov hodnotných cien predstavili a ocenili aj súťažiacich, ktorí v celomestských štatistikách zvíťazili v jednotlivých hodnotených kategóriách.

Spomedzi tímov absolvoval najviac jázd (162) tím UAKOM z Univerzity Mateja Bela, najviac kilometrov odjazdil tím ACE Healthcare (2.261,97 km) zo spoločnosti Asseco Central Europe. Najviac jázd spomedzi jednotlivcov absolvoval Zdenko Boháč (48) a kategóriu odjazdených kilometrov vyhral Tomáš Koleda (1040 km). Samostatné ocenenie získala spoločnosť Orange, ktorá sa na celkovom počte 448 tohtoročných účastníkov podieľala bezmála 10 percentami – súťažilo za ňu až 40 zamestnancov.

Kampane Do práce na bicykli sa v tomto roku zúčastnilo 74 samospráv, v ktorých sa do súťaže zapojilo 8.531 súťažiacich v 2.566 tímoch. Aspoň jeden tím postavilo až 1166 zamestnávateľov. Počas mája účastníci odjazdili 1 107 620 kilometrov  na bicykli, čím ušetrili 314.780 kg CO2 v porovnaní s cestou autom.

Celkovo na Slovensku absolvovali cyklisti 175 929 jázd na dvoch kolesách a každý z registrovaných účastníkov odjazdil v priemere takmer 130 kilometrov.

 

Zdroj: OCI Banská Bystrica, Foto: Martin Dubovský