Bystričan Peter Pellegrini novým predsedom vlády SR

SPRÁVY
26 /

Prezident Andrej Kiska prijal vo štvrtok v Prezidentskom paláci premiéra Roberta Fica a podpredsedu vlády Petra Pellegriniho Zároveň prijal premiérovu demisiu i jeho vlády.  Zostavením nového vládneho kabinetu prezident poveril Petra Pellegriniho, ktorý mu odovzdal 79 podpisov poslancov NR SR podporujúcich novú vládu.

Peter Pellegrini zostaví novú vládu  

Vládna koalícia SMER-SD, SNS, Most – Híd spoločnou dohodou o zostavení novej vlády tak splnila jednu z možností riešenia zložitej politickej situácie na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktoré predostrel prezident SR Andrej Kiska – zásadná rekonštrukcia vlády alebo predčasné voľby.  Keďže prezident nevidí v NR SR ústavnú väčšinu poslancov na schválenie predčasných volieb, rozhodol sa akceptovať  vznik novej vlády na pôdoryse súčasnej vládnej koalície.

„Je to nesmierne náročné a priznám sa, že som dve noci poriadne nespal. Prijímam  poverenie pána prezidenta zostaviť novú vládu,“

povedal nový slovenský premiér Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci.

Vláda, ktorú zostaví, sa v krátkom čase bude uchádzať o dôveru slovenského parlamentu s vlastným programovým vyhlásením. Vzhľadom na zabezpečenú väčšinu poslancov v 150 – člennom zákonodarnom zbore by to nemal byť problém. Predpokladá sa, že pomery na ministerstvách zostanú zachované podľa platnej koaličnej zmluvy, čo by malo smerovať k stabilizácii vládnych pomerov a politickej situácie na Slovensku.

Peter Pellegrini 

Narodil sa 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Je absolventom dvoch vysokých škôl Ekonomickej fakulty na banskobystrickej UMB – odbor financie, bankovníctvo, investovanie a Ekonomickej fakulty Technickej univerzity Košice. Hovorí anglicky a nemecky, pasívne ovláda ruštinu.

Do roku 2002  bol živnostníkom. V roku 2006 bol prvý krát zvolený za poslanca NR SR a pracoval vo výbore pre hospodársku politiku, mandátovom a imunitnom výbore i na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. V rokoch 2006 – 2010  bol predsedom Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu  spoločnosti.

Poslancom NR SR sa stal aj v roku 2010 a pracoval vo výbore pre financie a rozpočet a na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Do tretice bol zvolený do NR SR aj v predčasných parlamentných voľbách 2012 a stal sa štátnym tajomníkom ministerstva financií, zároveň z poverenia Európskej komisie aj digitálnym lídrom SR s pôsobnosťou pre informačné systémy štátu, vrátane školstva. V júli 2014 sa stal ministrom školstva a v novembri 2014 predsedom NR SR.

Po parlamentných voľbách v roku 2016, v ktorých získal Peter Pellegrini viac ako 190 tisíc preferenčných hlasov, sa stal podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. 7. marca 2018 ho prezident dočasne poveril vedením rezortu kultúry namiesto Mareka Madariča, ktorý sa vzdal svojej funkcie. 15. marca 2018 bude ako nový slovesnký premiér zostavovať koaličnú vládu

Peter Pellegrini je zároveň podpredsedom strany SMER-SD. Ako Bystričan sa zaslúžil o viacero investícií, ktoré prišli do nášho mesta.

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné