Bystričan Peter Pellegrini je podľa Focusu štvrtým najdôveryhodnejším politikom

SPRÁVY
0 /

Z prieskumu agentúry Focus od 2. do 10. decembra na vzorke 1.050 respondentov starších ako 18 rokov vyplýva, že najdôveryhodnejším politikom na Slovensku je prezident Andrej Kiska. Štvrté miesto obsadil Bystričan Peter Pellegrini, ktorý je novým predsedom NR SR

Respondenti odpovedali na otázku: „Do akej miery dôverujete alebo nedôverujete nasledujúcim politikom?“

Andreja Kisku označilo za najdôveryhodnejšieho politika 70,9 percenta opýtaných. Za ním skončil so 40 percentami predseda Most-Híd Béla Bugár,  tretí je premiér a predseda SMER-SD Robert Fico s 38,8 percentami.

Na štvrté miesto sa prvý krát od získania postu ministra školstva a nedávno predsedu NR SR dostal Bystričan Peter Pellegrini, ktorému dôveruje 33,9 percenta opýtaných. Prvú päťku dôveryhodnosti politikov uzatvára predseda OĽaNO  Igor Matovič s 30,7 percentami .

Na druhej strane najnedôveryhod­nejším politikom na Slovensku podľa Focusu je predseda SaS  Richard Sulík so 73,5 percentami opýtaných. Druhé miesto obsadil predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo so 73,3 percentami, tretí je predseda KDH Ján Figeľ so 71,1 percentami. V prvej päťke nedôveryhodnosti politikov sú ešte predseda NOVA Daniel Lipšic so 64,1 percentami  a  Igor Matovič, ktorému nedôveruje 62,4 percenta opýtaných v prieskume.

Agentúra Focus zisťovala dôveru občanov k trom najvyšším ústavným činiteľom a predsedom politických strán. Respondenti sa vyjadrovali k politikom podľa zoznamu, v ktorom boli náhodne zoradení.

Zdroj: Focus, Foto: Ilustr.