Bystričan Peter Pellegrini bude novým predsedom NR SR

SPRÁVY
9 /

Predsedníctvo strany SMER-SD sa v pondelok uznieslo na novom predsedovi NR SR po odchádzajúcom Pavlovi Paškovi. Na tento post vládna strana navrhne súčasného ministra školstva Petra Pellegriniho z Banskej Bystrice.

Rozhodnutie Predsedníctva Smeru oznámil predseda strany a premiér Robert Fico. O Petrovi Pellegrinim bude NR SR hlasovať v utorok. Bude to najvyššia ústavná funkcia pre Bystričana v novodobej histórii SR.

Nástupcom Pellegriniho na poste ministra školstva bude jeho doterajší štátny tajomník Juraj Draxler. Do pozície nového podpredsedu NR SR po odchode Renáty Zmajkovičovej nominoval Smer poslanca Miroslava Číža.

Peter Pellegrini

(* 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici)

Je absolventom dvoch vysokých škôl Ekonomickej fakulty na banskobystrickej UMB – odbor financie, bankovníctvo, investovanie a Ekonomickej fakulty Technickej univerzity Košice. Hovorí anglicky a nemecky, pasívne ovláda ruštinu.

Do roku 2002  bol živnostníkom. V roku 2006 bol prvý krát zvolený za poslanca NR SR a pracoval vo výbore pre hospodársku politiku, mandátovom a imunitnom výbore i na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. V rokoch 2006-2010  bol predsedom Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu  spoločnosti.

Poslancom NR SR sa stal aj v roku 2010 a pracoval vo výbore pre financie a rozpočet a na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Do tretice bol zvolený do NR SR aj v predčasných parlamentných voľbách 2012 a stal sa štátnym tajomníkom ministerstva financií, zároveň z poverenia Európskej komisie aj digitálnym lídrom SR s pôsobnosťou pre informačné systémy štátu, vrátane školstva. V júli 2014 sa stal ministrom školstva.

Autor: (tom), Foto: ilust.