Aktualizované: Bystrica má po 40 rokoch nový územný plán

SPRÁVY
18 /

Po takmer dvanásťročných prácach odborníkov a prípravách, ktoré stáli banskobystrickú samosprávu viac ako 300 tisíc eur, predkladá primátor Ján Nosko na utorkové mestské zastupiteľstvo návrh nového územného plánu (ÚP) mesta. Na to aby bol schválený, potrebuje získať podporu minimálne troch pätín poslancov.

AKTUALIZOVANÉ

V utorok na MsZ 21 poslancov (17 koalícia SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS + 4 z klubu nezávislých poslancov) schválilo nový územný plán mesta Banská Bystrica. Jeden poslanec sa zdržal (Martin Klus) a 8 poslancov BBA bolo proti. Informácie doplníme samostatným článkom.

Mesto potrebuje po štyroch desaťročiach nové urbanistické pravidlá   

Pôvodný územný plán mesta z roku 1976 prešiel takým množstvom zmien a doplnkov, že sa pomaly z neho stáva akýsi „trhací kalendár“. Nielenže už neplní regulačnú funkciu v území, ale zároveň neumožňuje realizovať viaceré strategicky dôležité investičné projekty, ktoré mesto Banská Bystrica potrebuje.

Za pozornosť stojí napríklad to, že doteraz neobsahoval komplexné protipovodňové opatrenia na rieke Hron za súčasných 27 miliónov eur, na ktoré chcú vodohospodári využiť eurofondy. Nový územný plán ich obsahuje, rovnako ako jasne definuje plochy, na ktorých sa v budúcnosti nebude môcť stavať, chráni zeleň v meste, rieši dôležité dopravné uzly a stanovuje územie pre verejnoprospešné stavby, ktoré sa budú môcť financovať zo zdrojov EÚ.

9 poslancov BBA odmieta podporiť návrh nového ÚP mesta

Matematika je jasná. V 31-člennom zastupiteľstve sa musí nájsť minimálne 19 poslancov na jeho schválenie. Po rokovaniach odbornej komisie a mestskej rady, po vyhodnotení pripomienok k záväznej časti územného plánu formou všeobecne záväzného nariadenia mesta je zrejmé, že tento strategický územnoplánovací dokument mesta podporí najsilnejší 17-členný poslanecký klub SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS a svoje hlasy by mal pridať aj 5-členný Klub nezávislých poslancov.

Zásadne proti je len 9 poslancov Banskobystrickej alternatívy (BBA), ktorí návrh nového ÚP dlhodobo napádajú kvôli sporným „stavbám“, hoci územný plán definuje iba plochy s konkrétnym funkčným využitím. Z radov BBA dokonca zaznievajú hlasy o údajnej nezákonnosti predloženého návrhu ÚP.

Poslanci však majú po ukončení správneho konania iba dve možnosti – predložený návrh bez zmeny obsahu schváliť alebo neschváliť. Nič medzi tým neexistuje. Pokiaľ sa nový územný plán mesta neschváli, celý proces jeho prípravy a prác sa vráti na samý začiatok k zadaniu z roku 2006, za ktoré mimochodom hlasovali aj niektorí súčasní poslanci BBA.  Ak majú výhrady k niektorým častiam predloženého návrhu ÚP, tie sa môžu sa riešiť po jeho schválení zmenami a doplnkami. Takýto postup je zákonný.

Väčšina poslancov schvaľuje predložený strategický dokument

Predseda poslaneckého klubu SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS a viceprimátor Jakub Gajdošík k tomu uvádza:

„Príprava a verejné pripomienkovanie predloženého návrhu ÚP prešli správnym konaním, ktorého zákonnosť v zmysle stavebného zákona potvrdil Okresný úrad i príslušné ministerstvo. Nový územný plán dáva na najbližšie štvrťstoročie  mantinely pre akúkoľvek výstavbu v našom meste, čím zabránime developerskému chaosu. Pre všetky nové stavby v území budú platiť stanovené regulatívy, vrátane ich hustoty a výšky, čo tu doteraz nebolo.

Za Klub nezávislých poslancov sa pre náš portál vyjadril jeho predseda Milan Smädo:

„Žiadny územný plán, ktorý sa tvorí roky, nemôže byť ideálny, ale musíme sa dohodnúť na rozvojom využití územia mesta. My sme mali výhrady najmä voči malým vodným elektrárňam, čo sa nám podarilo vyriešiť v pripomienkovom konaní a verím, že bude platiť slovo pána primátora Noska, ktorý pre schválenie ÚP urobil kus poctivej práce.“

Nezávislý poslanec a historik Vladimír Sklenka predloží k UP návrh na vyhlásenie o ochrane kultúrneho dedičstva na území mesta:

„Chcem, aby sme sa ako volení zástupcovia občanov verejne zaviazali, že mesto Banská Bystrica bude konať a vyvíjať snahy na záchranu a obnovu týchto hodnôt pre súčasné aj budúce generácie.

Bez schváleného ÚP nemožno čerpať eurofondy na nové investície

Tvrdenie poslancov BBA, že čerpať eurofondy môže mesto aj bez nového územného plánu v zmysle toho pôvodného z roku 1976, vyvracia nielen platné znenie zákona o podpore regionálneho rozvoja, ale aj nové investície, ktoré sa premietajú do Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta (PHSR) na čerpanie eurofondov v rokoch 2015-20, ale v starom ÚP chýbajú.

Primátor mesta Ján Nosko má v tom jasno:

„S europrojektmi mám svoje skúsenosti, viem ako bežia, tam treba v meste skutočne zapracovať. Banskej Bystrici patrí miesto tretieho metropolitného centra. Naplniť túto víziu sa dá len tak, že sa prijmú strategické dokumenty, okrem rozpočtu je to územný plán mesta a PHSR. Pracovalo na tom množstvo odborníkov, ide o rozsiahle materiály, ale keď sa z nich vyextrahujú priority, tie dajú esenciu toho, akým smerom sa má Banská Bystrica uberať. Verím, že nájdeme spoločnú reč s poslancami, dokážeme tieto dokumenty schváliť a posunieme mesto dopredu.“

Jedná a o dôležité projekty s možnosťou čerpania niekoľko desiatok miliónov eur z eurofondov, ktoré čakajú na schválenie nového ÚP. Okrem komplexnej protipovodňovej ochrany na Hrone je to napríklad aj prestavba areálu Slovenky, dopravné projekty ako R1 – križovatka Radvaň, I/66 – križovatka pri bývalom Dome kultúry, verejnoprospešné stavby základného komunikačného systému, ale aj nové cyklotrasy, turistické chodníky, obnova historických parkov, nízkoprahové centrá, botanická záhrada a mnoho ďalších

Zdá sa, že po minuloročnom váhaní by sa nový územný plán mesta mohol stať 24. marca 2015 skutočnosťou.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová