Boj rodičov za Kompu podporil primátor, obracajú sa na poslancov BBSK

SPRÁVY
5 /

Vedenie BBSK sa začiatkom marca rozhodlo presťahovať Domov sociálnych služieb Kompa z bezbariérového prízemia bytového domu na ulici 29.augusta 13 na Sídlisku do budovy so schodišťom DSS Prameň na Dolnej Striebornej. Rodičia zdravotne postihnutých detí, z ktorých viaceré sú na vozíku, odvtedy bojujú za zachovanie Kompy v súčasných priestoroch.

Kompa existuje už 23 rokov na Sídlisku  

V DSS Kompa sa špecialisti každodenne od 6:15 do 16:00 hod. starajú o mentálne postihnutých ľudí vrátane telesného postihnutia do 40 rokov. Zariadenie má vlastnú kuchyňu zameranú na zdravú výživu a aj vlastnú záhradu upravenú pre klientov, ktorí sa prakticky stávajú obyvateľmi sídliska.

Podľa odborníkov na sociálne veci práve je integrácia zdravotne postihnutých s ostatnými ľuďmi miesto ich izolácie v ústavoch  je celosvetovým trendom. Deinštitucionalizácia, ktorá sa momentálne presadzuje na Slovensku, je nástrojom uplatňovania ľudských práv, ako sú právo na slušný život, integrované vzdelávanie, na prácu, ale aj bezbariérové prostredie, Klienti DSS sú v bytových bezbariérových priestorov a napriek svojmu hendikepu žijú ako normálni ľudia.

Primátor podporil rodičov detí z Kompy listom

Banskobystrický primátor Ján Nosko vie z vlastnej skúsenosti, čo je to každodenná starostlivosť o zdravotne postihnuté dieťa. Preto neváhal a osobne podporil rodičov detí z Kompy v ich boji za zachovanie priestorov DSS na Sídlisku.

Vo svojom liste primátor píše:

„So znepokojením som si prečítal Váš list, v ktorom opisujete snahy zriaďovateľa BBSK o racionalizáciu a zefektívnenie prevádzky zariadení sociálnych služieb v ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Podrobne som sa oboznámil s faktami, ktoré vo svojej žiadosti uvádzate, ako aj s porovnaním zariadení či už z hľadiska počtu klientov, druhu poskytovaných služieb, naplnenosti ako aj prístupu do jednotlivých zariadení. Som presvedčený, že proces racionalizácie sociálnych služieb v týchto zariadeniach začal, ale nie je ukončený.“

Ján Nosko ďalej pripomína, že predseda Banskobystrického samosprávneho kraja na základe verejných podnetov rodičov, mesta, kancelárie NR SR i z Európskeho parlamentu menoval pracovnú skupinu, ktorá na základe odborných stanovísk prijme konečné riešenie (mesto zastupuje Ing. Mária Filipová, ktorá stála pri zrode Kompy).

„Dovoľte, aby som Vás aj ako primátor mesta Banská Bystrica ubezpečil, že využijem všetky možnosti a prostriedky, aby sme aj BBSK vyšli v ústrety pri racionalizácii sociálnych služieb tak, aby ste mohli zotrvať v priestoroch na ulici 29. augusta 13. Po obdržaní ekonomických analýz, čo sa týka prevádzky zariadenia, mesto je pripravené vyjsť v ústrety formou zníženia nájomného (nakoľko priestory sú prenajaté od mesta resp. BPM s.r.o., ktorá je obchodnou spoločnosťou mesta). Taktiež sme  DSS Kompa po konzultácii s BBSK zaradili do zásobníka projektov v rámci spracovávania Regionálnych integrovaných územných stratégií (RIUS) pre programovacie obdobie 2015-20, kde by v rámci technického zhodnotenia došlo k zvýšenie energetickej hospodárnosti zariadenia (výmena okien),“

dodáva v liste primátor Nosko.

Podľa primátora sú klienti DSS Kompa aj občanmi mesta a z tohto dôvodu je pripravený hľadať riešenia k uspokojeniu ich oprávnených potrieb, ktorým sa mesto snaží vytvoriť podmienky na zlepšenie ich života. „Nedovolím, aby došlo k zhoršeniu podmienok, ktoré už boli vytvorené pre túto skupinu občanov,“ uzatvára svoj list rodičom detí z Kompy Ján Nosko.

Otvorený list poslancom BBSK

Rodičia detí z Kompy sa obrátili otvoreným listom aj na krajských poslancov. Okrem iného v ňom píšu:

„Naše znepokojenie, pretrvávajúce od zlúčenia DSS Kompa a DD Senium, vyvrcholilo v marci tohto roku, keď sme sa dozvedeli o plánovanom sťahovaní a zlúčení  Kompy s DSS Prameň. Tento prípad  sa dostal aj na stránky regionálnych médií a do spravodajstva  verejnoprávnej televízie. Sme presvedčení, že pokus o tichú likvidáciu DSS Kompa neunikol ani Vašej pozornosti.“

Ďalej rodičia pokračujú:

„Udivuje nás, s akou ľahkosťou pani riaditeľka PhDr. Jana Dupáková  investuje do rekonštrukcie a rozširovania veľkokapacitného pobytového zariadenia, v ktorom by naše deti stratili všetko, čo im dnes v Kompe prináša radosť, čo im pomáha pri sebarealizácii a dosahovaní celkovej životnej spokojnosti.“

Iniciatíva BPM s.r.o. – vlastníka priestorov na Sídlisku, rovnako aj záujem mesta Banská Bystrica na zachovaní zariadenia s tradíciou a skúsenosťami v poskytovaní sociálnej starostlivosti, podľa rodičov vyvrátili tvrdenie PhDr. Dupákovej, že jediným východiskom je presťahovanie DSS Kompa a jej zlúčenie – splynutie s DSS Prameň v centre mesta.

Keďže ani mesiac po odovzdaní sťažnosti na Úrad BBSK rodičia postihnutých detí nedostali odpoveď, žiadajú krajských poslancov, aby tento prípad prerokovali na najbližšom zasadnutí regionálneho zastupiteľstva, ktoré je na programe v piatok 24.apríla 2015 v reštaurácii spoločenského domu Obecného úradu Kriváň. My budeme vývoj  tejto kauzy ďalej sledovať.

Autor: (tom), Foto: ilust.