Blížiacimi sa leteckými dňami žije aj bystrická Europa

SPRÁVY
0 /

Atmosférou blížiaceho sa medzinárodného sviatku letectva MDL SIAF 2014 žije aj nákupné centrum Europa SC. V priestoroch banskobystrickej Europy je pristavené jedno z najrýchlejšie akcelerujúcejších áut sveta Ariel Atom.

Práve tento motoristický skvost, auto zážitkovej agentúry EnjoyRacing SK bude na letisku Sliač počas prestížnej leteckej udalosti šoférovať vicemajster Európy FIA ETCC 2013, jazdec tímu Homola Motorsport Matej Homola.

Talentovaný pretekár si svoje sily, presnejšie rýchlosť auta Ariel Atom zmeria s lietadlom skupiny Baltic Bees L-39 Albatros. Kto vyjde z rýchlostného súboja ako víťaz, uvidíme už o pár dní na sliačskom letisku.

Návštevníkov nákupného  centra Europa SC víta v týchto dňoch  aj ďalší  zaujímavý stroj spätý s leteckými dňami. Ide o Blaník Očovských bačov, ktorí na Sliači priamo počas  Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014 (30. – 31. 8.) oslávia svoje dvojsté vystúpenie. Legendárni lietajúci bačovia majú aktuálne ešte jeden sviatok – ich formácia oslavuje 33. narodeniny.

K celkovému obrazu dotvárajúcemu lákavú atmosféru medzinárodných leteckých dní patrí v nákupnom centre Europa aj výstava fotografií. Prostredníctvom úžasných snímok  majú návštevníci možnosť vrátiť  sa o rok späť a pripomenúť si SIAF 2013  tak, ako ho zachytili objektívy fotoaparátov.

Ariel Atom patrí medzi jedno z najrýchlejších áut sveta. Jeden údaj za všetky: zrýchlenie z  0-100 km/h za 2,7 s. Talentovaný 19-ročný pretekír Maťo Homola  je vicemajstrom Európy FIA ETCC 2013. Spolu s tímom sa zúčastňuje Majstrovstiev Európy cestovných automobilov (FIA ETCC) s továrenským špeciálom BMW 320 TC WTCC a vždy bojuje o popredné umiestnenia. „Našim cieľom je WTCC, kde sa chcem dostať ako prvý Slovák,“  hovorí Maťo Homola.  

L-39 Albatros je dvojmiestne ľahké cvičné prúdové lietadlo určené pre základný, pokročilý aj bojový výcvik. Vzniklo ako nasledovník úspešného cvičného lietadla L-29 Delfín.

Na lietadlách L-39 Albatros uvidíte počas MLD SIAF 2014 Baltic Bees – päťčlennú leteckú formácia „včiel“, ktorá  je prvým profesionálnym tímom akrobatickej letky, ktorá vznikla v pobaltských štátoch. Skupina bola vytvorená v roku 2008.

 

Zdroj: SIAF 2014