Benefičný koncert „Keď si ja zaspievam…“ pre pani Veroniku

SPRÁVY
0 /

Azda by sme zbytočne hľadali výstižnejší názov pre koncert, ktorým chceme vyjadriť obdiv, úctu, aj pochopenie a spolupatričnosť k  významnej osobnosti ľudového hudobného umenia. Takou osobnosťou pani Veronika Bodnáriková, jedna z najznámejších speváčok ľudovej piesne, nesporne je.

Poznáme ju z televíznej obrazovky, z rozhlasového vysielania, jej hlas znie naživo na mnohých národných i regionálnych, či miestnych podujatiach a počúvame ho radi a často aj z hudobných nosičov, pretože Veronika a jej horehronský temperament sú nezameniteľné.

Aj preto nás zaskočila správa o ťažkej diagnóze, ktorú nedávno lekári určili. Priatelia, známi, obdivovatelia aj kolegovia  pripravili Benefičný koncert a verejnú nahrávku v štúdiu RTVS v Banskej Bystrici na finančnú podporu liečby ťažkého ochorenia pani Veroniky Bodnárikovej pod názvom „Keď si ja zaspievam…“

Benefičný koncert sa uskutoční 10. mája 2012 o 18:30 hod. v aule Beliana Univerzity Mateja Bela, na Tajovského ulici 40 v Banskej Bystrici.

Svojím umením prídu Veroniku Bodnárikovú podporiť Ľudová hudba Borievka a sólisti Ján Ambróz, Anna Šatanová, Andrea Jágerová, Anna Pecníková, Anna Jakubíková, Igor Danihel a Ján Močko. V programe ďalej vystúpi Ženská spevácka skupina FS Marína zo Zvolena, FS Urpín z Banskej Bystrice, UFS Mladosť z Banskej Bystrice a Združenie autentického folklóru – Pohronci. Program zostavil a uvádza Marián Čupka.

Program podporuje aj  Park kultúry a oddychu v Banskej Bystrici. Predpredaj vstupeniek je v Informačnom centre Radnice na Námestí SNP alebo priamo pred predstavením v Aule Beliana UMB.

Veronika Bodnáriková sa narodila 1. marca 1958 v Pohorelej. Je známou speváčkou ľudových piesní.

V rokoch 1973-1976 chodila na Stredné odborné učilište obchodné v Banskej Bystrici a v roku 1985-1988 študovala prevádzku spoločného stravovania v Banskej Bystrici. Pracovala v banskobystrickom hoteli Lux ako prevádzkarka, od roku 1996 na Konzervatóriu J.L. Bellu v Banskej Bystrici ako vedúca školskej výdajne.

Od piatich rokov Veronika navštevovala folklórny súbor Mladosť v Pohorelej. Po príchode do Banskej Bystrici 22 rokov pôsobila vo folklórnom súbore Urpín. Spievala s ľudovou hudbou Ondreja Mrázika, ktorá spolupracovala s Rozhlasovým štúdiom v Banskej Bystrici, s Brnianskym orchestrom ľudových nástrojov a s Orchestrom ľudových nástrojov Bratislava. Pod hlavičkou Slovkoncertu účinkovala v dychovej hudbe Banskobystrická dvanástka.

Veronika Bodnáriková spolupracovala s posádkovou hudbou a jej zložkou Bystrická kapela. V súčasnosti príležitostne spolupracuje s ľudovou hudbou Borievka a účinkuje v malej skupine pod názvom Salašníci.

Zdroj: PKO BB