Barborská cesta je oficiálne otvorená

SPRÁVY
1 /

Deväť dní, 188 km, 29 zastavení, historické skvosty i prírodné krásy. To všetko zahŕňa nový produkt cestovného ruchu v oblasti pútnického turizmu – Barborská cesta.

Spája slávne banské mestá bohaté na najvýznamnejšie hodnoty baníctva, historického a kultúrneho dedičstva. Slávnostné otvorenie Barborskej cesty a spoločné vykročenie do jej prvej etapy sa uskutočnilo 1. mája 2015 napoludnie, v Hradnom areáli za Barbakanom v Banskej Bystrici. O kultúrny program sa postarali Starohorský banícky spevokol Haliar a Dámske Komorné Kvarteto so sólistkou Alžbetou Trgovou zo Štátnej opery Banská Bystrica.

Poznávacia trasa, ktorá na mape vytvára siluetu patrónky baníkov sv. Barbory, je rozdelená do deviatich etáp. Na konci každej má návštevník možnosť prenocovať, oddýchnuť si a načerpať nové sily, pochutnať si na špecialitách tradičnej domácej kuchyne.

Banská Bystrica, podobne ako Kremnica, Banská Štiavnica, Zvolen a ďalšie výnimočné miesta, ponúkajú bohaté prírodné, historické, kultúrne a religiózne možnosti. Chceme sa pochváliť nielen zahraničným návštevníkom krásami nášho regiónu a ukázať im, že máme silný potenciál v oblasti cestovného ruchu. Som veľmi rád, že štartom aj cieľom Barborskej cesty je práve naše mesto. Týmto projektom sa môžeme pýšiť doma aj v zahraničí,

uviedol primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Po trase sv. Barbory návštevník spozná významné pamiatky a miesta, napr. oltár v kaplnke sv. Barbory v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici, Banský náučný chodník v Španej Doline, Baziliku minor na Starých Horách, Harmaneckú jaskyňu, geografický stred Európy Johannesberg i najstaršiu mincovňu v Kremnici.

Spustením projektu sa zavŕšila takmer dvojročná práca nadšencov spojená s veľkým úsilím a entuziazmom. Iniciatíva bola od začiatku založená na viere urobiť zo stredoslovenského banského regiónu atraktívnu destináciu bez významnej podpory zo strany štátu a územného celku. Cieľom je najmä oživenie regiónu, čo má priniesť úžitok jednotlivcom, podnikateľom a samosprávam tak, ako je zvykom v zahraničí. Našim vzorom je cesta Johannesweg v Hornom Rakúsku, kde sme sa inšpirovali a už po dvoch rokoch od jej spustenia sa dostavil očakávaný efekt. Verím, že aj u nás Barborská cesta naštartuje ostatné subjekty, ktoré sa partnersky do projektu zapoja,“

povedal Juraj Slašťan, autor projektu a zástupca o.z. Banský Región-Terra Montanae.

Počas putovania po krásach regiónu turista ďalej nachádza zrúcaniny hradu Šášov, kúpele v Sklených Tepliciach, významné banské pamiatky v Banskej Štiavnici, Banský Studenec, Dubové, Bacúrov, Pustý hrad, Zvolenský zámok, drevený artikulárny kostol v Hronseku, hvezdáreň na Vartovke a mnoho ďalších.

Barborská cesta zatraktívni náš región prostredníctvom rozšírenia a skvalitnenia služieb nielen  pre zahraničných návštevníkov, ale aj domácich obyvateľov. Okrem prírodných krás a historických skvostov podporíme ekologický cestovný ruch, pešiu turistiku či cyklistiku. Barborská cesta ponúka autentický zážitok zeleného turizmu, ktorý je momentálne európskymtrendom,“

dodala Dana Drábiková, vedúca Oddelenia cestovného ruchu MsÚ v Banskej Bystrici.

 

Zdroj: mesto BB, Foto: ilustračné