Banskobystrický samosprávny kraj prerozdelí na kultúru o 75 tisíc eur viac

SPRÁVY
1 /

Kultúrne podujatia a inštitúcie v správe kraja dostanú na svoju činnosť o 75 tisíc eur viac. Schválili to poslanci zastupiteľstva BBSK na výjazdovom rokovaní v Lučenci.

Viac financií na kultúru a cezhraničné projekty

Na pondelňajšom zasadnutí zastupiteľstva BBSK odsúhlasili poslanci navýšenie finančných prostriedkov pre kultúrne inštitúcie v kraji. Peniaze sú určené na nákup kníh do knižníc, na premiéry v divadlách či na realizáciu nových výstav v galériách. O tisíce eur viac by mali dostať viac aj najväčšie folklórne festivaly na území kraja.

Poslanci zastupiteľstva sa taktiež zaoberali cezhraničnými projektmi mostov cez rieku Ipeľ. Postupne by mali vzniknúť tri nové mosty na juhu Slovenska.

„Cezhraničné prepojenia medzi Slovenskom a Maďarskom sú dôležité nielen pre rozvoj cestovného ruchu, ale aj pre mobilitu pracovných síl. Aj preto samosprávny kraj pred desiatimi rokmi podporil Ipeľský most pri obci Trenč a most pri obci Kováčovce, ktoré sa aj zrealizovali,”

povedal vyslanec predsedu BBSK pre najmenej rozvinuté regióny a medzinárodnú spoluprácu Péter Csúsz. Nasledovať by mali mosty v Ipeľskom predmostí, Vrbovke a druhý most v Kováčovciach.

Bližšie k rekonštrukcii sú aj cesty v okresoch Lučenec a Zvolen. Tie mali byť komplexne upravené už v minulom roku. Kvôli nezákonnému verejnému obstarávaniu predchádzajúceho vedenia kraja sa však nepodarilo vysúťažiť dodávateľa, ktorý by opravy aj zrealizoval. Problémom bola podhodnotená cena rekonštrukcie ciest, kvôli ktorej žiadny seriózny dodávateľ nemal o zákazku záujem. Zastupiteľstvo teraz schválilo navýšenie prostriedkov na jednotlivé úseky, tak aby bolo možné začať verejné obstarávanie.

Zistenia hlavného kontrolóra

Ďalším bodom programu bola správa hlavného kontrolóra o kontrole dochádzky zamestnancov na Úrade BBSK. Kontrola konštatovala viaceré nedostatky predchádzajúceho vedenia.

Zamestnanci Úradu BBSK napríklad v septembri 2015 vycestovali so služobným automobilom na konferenciu politickej aliancie APF do poľského Wroclawu, kde zastupovali politickú stranu Kotleba ĽS NS. Vo viacerých ďalších prípadoch sa zistilo, že zamestnanci plnili stranícke úlohy napriek deklarovanej prítomnosti na pracovisku.

Nový Poriadok odmeňovania zamestnancov BBSK

Poslanci na návrh Boženy Kováčovej (SMER-SD) naprieč politickým spektrom našli kompromis pri schvaľovaní nového Poriadku odmeňovania zamestnancov BBSK tak, aby to zodpovedalo  platnými právnym predpisom a stupňom náročnosti profesií v rámci novej organizačnej štruktúry.

Cieľom nového odmeňovania je aj zvýšenie konkurencieschopnosti Úradu BBSK pri nábore odborných zamestnancov  a zníženie administratívnej záťaže pri výpočte odmien. Zvýšene miezd by sa malo týkať aj pracovníkov krajských organizácií, k čomu by malo vedenie BBSK pripraviť materiál na ďalšie zastupiteľstvo.

Tejto téme i ďalším bodom rokovania Zastupiteľstva BBSK v Lučenci sa budeme venovať v ďalších článkoch.

 

Zdroj: Úrad BBSK a (tom), Foto: ilustračné