Banskobystrickí žiaci sa na poznávacích zájazdoch do Krakova a Osvienčimu učia o histórii

SPRÁVY
0 /

História je učiteľkou života. Tak znie názov experimentálneho projektu, do ktorého Občianske združenie New Faces zapojilo ôsmakov a deviatakov vybraných základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Takmer 200 žiakov absolvuje od apríla do mája náučný jednodňový zájazd do poľského Krakova a Osvienčimu.

Cieľom je prevencia žiakov v našom meste pred vstupom do skupín, ktoré vykazujú znaky extrémizmu a rasovej nenávisti. Poznávacie zájazdy sú realizované za podpory primátora mesta Jána Noska.

Na zájazde sa už zúčastnili žiaci zo ZŠ Sitnianska. V stredu 18. apríla 2018 vycestuje do Poľska ZŠ Trieda SNP. Výletu sa dočkajú aj triedy zo ZŠ Ďumbierska a ZŠ J. Bakossa. Z každej školy vycestuje približne 45 žiakov. Podľa primátora Jána Noska je mládež v dnešnej dobe vystavovaná rôznym dezinformáciám a je potrebné, aby sa k nim už na základnej škole dostali všetky potrebné fakty o nástrahách dnešnej doby.

Práve žiaci ôsmych a deviatych ročníkov sa totiž nachádzajú v období, keď si vyberajú stredné školy a je na nich, do akej partie rovesníkov sa začlenia. Verím, že prostredníctvom tohto projektu sa dozvedia čo najviac informácií a budú chránení pred vstupom do extrémistických  skupín. Poznávacie zájazdy sú zaujímavou a pútavou formou, kde majú možnosť priamo na mieste konfrontovať svoje poznanie zo školy s realitou.  Následne si budú môcť nové poznatky odkomunikovať priamo v Múzeu SNP s autoritami a odborníkmi na danú problematiku,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Už samotný autobus funguje počas cesty ako tzv. pojazdná učebňa. Žiaci sa dozvedia zaujímavosti z obdobia 2. sv. vojny a života Adolfa Hitlera. Pripravia sa tak na deň, ktorý strávia v teréne. Absolvujú prehliadku Osvienčimu a Brezinky a presunú sa do Krakova na náučnú prehliadku Starého mesta. Počas cesty späť im certifikovaný sprievodca a zároveň profesionálny pedagóg zaujímavým spôsobom približuje históriu a dáva do súvisu veci, ktoré zažili s aktuálnym spoločenským dianím.

Zámerom je prevencia žiakov v našom meste pred vstupom do skupín, ktoré vykazujú extrémizmus a rasovú nenávisť. Každú skupinu sledujeme pred a po takomto zásahu. Experimentálne vyhodnocujeme, aká hlboká a aká trvácna je takáto prevencia žiakov. Na konci projektu plánujeme zorganizovať diskusiu v Múzeu SNP. Žiaci si pripravia tematický program a najlepšia trieda získa pre svoju školu diplom „Zdravý rozum“, ktorý im odovzdá primátor mesta,“

dodáva Vladimír Ivan z OZ New Faces.

Občianske združenie NOVÉ TVÁRE každoročne usporadúva charitatívne kultúrne a športové akcie a pomáha spríjemňovať chvíle pacientom v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Spolupracuje so známymi športovcami  a každoročne usporadúva známe akcie ako napríklad: Vyčarujme deťom úsmev, Prvá interaktívna škola v detskej fakultnej nemocnici, Deň detí, vianočné a narodeninové gratulácie a návštevy známych športovcov na detskej onkológii, Štefan Cup, Kvapka Krvi, Hruška Cup, Memoriál P. Dzúrika, Mestský park – Aréna New Faces.

 

 

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: ilustračné