Banskobystrickej školáčke Vavi Sedilekovej vyšla prvá kniha

SPRÁVY
1 /

Minulý týždeň sa v Štátnej vedeckej knižnici krstila prvotina talentovanej spisovateľky z nášho mesta Valentíny Sedilekovej, ktorá je žiačkou 9.ročníka ZŠ Moskovská. Išlo o prvú časť jej fantazijnej románovej trilógie s názvom „Pokrvní“.

Krst knihy s Matejom Tóthom s výťažkom pre Svetielko nádeje

Na krste knihy bola exkluzívna autogramiáda.  Záujemcovia si mohli knižku kúpiť  aj s podpisom mladej autorky. Tá celý výťažok venovala OZ Svetielko nádeje – centru pomoci detskej onkológie v Banskej Bystrici

„Krstnými rodičmi“ knihy sa stali priatelia začínajúcej spisovateľky – známy slovenský atlét Matej Tóth, reprezentant Slovenska v chôdzi, a atlét roka 2014, Daša Mellová, predsedníčka Občianskeho združenia 4U a Peter Papšo, básnik a textár z Generácie Nula, ktorý moderoval celú akciu.

„Svojou knihou chcem vyjadriť veľmi veľa – to, že nič nie je ideálne; že aj mladý človek toho môže zvládnuť veľa; že na svete existuje láska, dobro, zlo i nenávisť; že vojna znamená len smrť a vražda poškvrnenie duše. Do knihy som dávala svoje predstavy a to, čo skutočne vidím, vnímam a cítim,“

uviedla k svojmu knižnému debutu autorka knihy Valentína  Sedileková.

Jej zámerom je, aby kniha ľuďom dala viac, než len prenesenie sa do sveta fantázie a užívanie si čítania. „Chcem, aby pochopili hĺbku a myšlienku knihy, ktorú som sa tam snažila vpísať,“ dodala Vavi, ako mladú spisovateľku prezývajú rodičia, priatelia a spolužiaci. .

kniha pokrvni

14-ročná spisovateľka pracuje na trilógii

Valentína Sedileková má štrnásť rokov a navštevuje posledný ročník banskobystrickej Základnej školy Moskovská. Rada športuje a píše, pričom má hlavu plnú nápadov. Tešia ju malé radosti, občasné známosti s neznámymi a čítanie kníh Harryho Pottera. Nápady sa jej rojili v hlave už ako malej, začínala s písaním do zošitka ako jedenásťročná.

S vekom postupne pribúdali i poviedky, za ktoré získala dve ocenenia za prvé miesto v celoslovenských súťažiach. V dvanástich začala písať prvý diel z plánovanej trilógie Pokrvných a odvtedy je táto kniha neodmysliteľnou súčasťou jej života.

Ďalšie predstavenie knihy Pokrvní bude v Bratislave 12.júna o 18:00 hod. v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici a tretia predprázdninová autogramiáda na Lučatínskej 11 – bežeckých pretekoch v Lučatíne 27.júna 2015. V septembri potom Vavi štartuje turné po banskobystrických školách, kde bude besedovať so svojimi rovesníkmi a motivovať ich k čítaniu i písaniu.

Nám prichodí mladej spisovateľke Vavi Sedílekovej pogratulovať k vydaniu jej prvej knihy a zaželať jej mnoho plodných myšlienok do ďalšej práce na nových románoch, ktoré napíše.

Autor: (tom), Foto: Karolína Sedileková