Banskobystrická Smrečina čelí konkurzu

TÉMA TÝŽDŇA
0 /

Jeden z posledných väčších banskobystrických výrobných podnikov s dlhoročnou tradíciou SMREČINA Hofatex a.s. čelí konkurzu. Majiteľ, slovenský multimilionár Ladislav Krajňák, sa snaží o záchranu podniku v konkurze jeho reštrukturalizáciou.

Na banskobystrickú drevársku firmu Smrečina Hofatex a.s., ktorá má asi 200 zamestnancov, kvôli nezaplateným faktúram a dlhom podala návrh na vyhlásenie konkurzu dopravná spoločnosť Jarottatrans. Bratislavský súd následne začal konkurzné konanie.

Majiteľ Smrečiny Ladislav Krajňák pre Hospodárske noviny uviedol: „Čelíme tlaku konkurentov na exportných trhoch. Proces ochrany pred veriteľmi poskytne priestor na nové usporiadanie fungovania výrobných kapacít.“ Zánik firmy však nepripúšťa a bude sa snažiť zachrániť ju v reštrukturalizácii, na ktorej by sa mali dohodnúť veritelia. V pláne má rozdeliť výrobu na dve časti. V jednej by bola výroba izolačných materiálov z dreveného vlákna (85% výroby), v druhej výroba elektrickej energie a tepla.

Jedným z ďalších dôvodov zaostávania rozvoja firmy je podľa Krajňáka nedokončenie investícií do efektivity energetických zariadení a zvýšenie nákladov na drevnú štiepku. Riešením by mala byť obnova zámeru nového tepelného zdroja a výroba tepla pre spoločnosť STEFE SK, a.s. „Potenciálnu hodnotu tepla pre mesto počítame na 2,5 milióna eur, teda ide sumu, ktorá teraz chýba,“ dodal majiteľ banskobystrickej firmy.

Smrečina Hofatex patrí medzi najvýznamnejších slovenských i európskych výrobcov izolačných drevovláknitých dosiek tzv. mokrým spôsobom. Výhodou takto spracovaného konečného výrobku je, že neobsahuje syntetické lepidlá. Problémom sa však stal vývoj cien tepelnoizolačných ekologických dosiek v Európe.

Napriek súčasnej zložitej situácii majiteľ Smrečiny vyhlásil: „Predpokladáme udržanie približne 200 pracovných miest, to aj bez príspevku vlády.“ Podľa odborárov ľudia vo firme zatiaľ žiadne dôsledky konkurzného konania necítia. Výroba beží a majiteľ vypláca zamestnancom plnú mzdu.

Ekonomickí odborníci dávajú Smrečine po reštrukturalizácii dobré šance k udržaniu sa na trhu. Ako dopadne aktuálne konkurzné konanie, však ukáže čas. V každom prípade je aj v záujme mesta Banská Bystrica, aby Smrečina ďalej fungovala a ľudia v nej nestratili prácu.

Pre zaujímavosť finančník Ladislav Krajňák, ktorý v roku 1996 získal spolu s Milanom Fiľom a Jurajom Kamarásom SCP Ružomberok, podniká vo viacerých odvetviach. Od strojárstva, farmaceutického priemyslu, polygrafie, spracovania odpadov až po development a veľkoobchod. Okrem Smrečiny figuruje vo viacerých firmách, ako sú napríklad Harmanecké papierne, Imuna Pharm a ďalšie.

Zdroj: Bystricoviny.sk