Banská Bystrica nie je Bratislava či Košice, tu je politickou opozíciou BBA

SPRÁVY
13 /

Posledné niekoľkotisícové protivládne protesty pod vedením opozičných politikov v Bratislave a Košiciach, ktorých spúšťačom bola kauza predraženého CT-prístroja pre piešťanskú nemocnicu, zatiaľ nenašli živnú pôdu v meste pod Urpínom. Iniciatívy sa chopila len Banskobystrická alternatíva a časť tretieho sektora.

V Banskej Bystrici, po skúsenostiach s rýchlo doznievajúcimi protestmi Gorila spred takmer troch rokov a slabého zázemia miestnych pravicových strán, nemôžu Matovič, Sulík, Hlina či Lipšic očakávať takú občianku podporu, ako v západnej  či východnej metropole Slovenska: Navyše treba povedať, že na rozdiel od politických „dobrodruhov“ z OĽaNO, SaS či NOVA si ostatné parlamentné strany KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd zvolili za „bojište“ parlamentnú pôdu. Nepridala sa ani Procházkova SIEŤ.

Súčasné rozloženie politických síl v meste pod Urpínom je také, že v parlamente proti koalícii SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS stojí jediné opozičné zoskupenie s názvom Banskobystrická alternatíva. Títo politici sa vyhlasujú za občianskych aktivistov a svoju jasnú politickú orientáciu skrývajú za údajnú nezávislosť, čo však môže bez bázne a hany deklarovať iba päť členov novozaloženého Klubu nezávislých poslancov.

Neprekvapuje, že v pondelok sa v nehostinných priestoroch bývalého kina Hviezda zišli s Matovičom a Sulíkom iba štyri desiatky ľudí, medzi ktorými nechýbali poslanci BBA a zástupcovia časti banskobystrických mimovládnych organizácií. Tí sa zjednotili pod krídla Občianskej výzvy 2014 nadväzujúcej na Gorilu 2012 v boji proti korupcii. S tým rozdielom, že teraz z toho robia politiku.

Nič proti tomu, veď bojovať na občianskej báze proti korupcii v tomto štáte je čestné, ibaže prečo pod kuratelou opozičných politických strán a hnutí? Predseda SaS to povedal jasne:„Ide nám o to, aby bolo na Slovensku lepšie, ale samozrejme aj o hlasy pre našu stranu v budúcich parlamentných voľbách.“

Pokiaľ sa k protestom vedených opozičnými politikmi pridá Michal Handzuš, je to legitímne, pretože každý občan má právo slobodne vyjadriť svoj názor. Rovnako slobodne sa môžu vyjadriť aj poslanci BBA spolu s mimovládnymi organizáciami. S jedným malým rozdielom – už prestávajú byť nezávislí. Hoci politici z BBA de jure nie sú oficiálne zaregistrovanou stranou, de facto ňou už dávno sú.

Minimálne odvtedy, keď sa začal napĺňať cieľ istého tichého Američana, ktorý v Banskej Bystrici rozvinul  akčné komunitné organizovanie. Z občianskych aktivistov sa stali komunálni politici pod názvom Banskobystrická alternatíva. Navonok síce ďalej klamú telom, že sú nezávislí, ale nie je to tak. Netreba sa ostýchať nazývať ich pravým menom – BBA je neregistrovaná politická strana.

To nie je žiadne nálepkovanie, ale prostý fakt. Rovnako ako to, že komunálnu politiku dokážu robiť veľmi profesionálne, čo by im mohla závidieť hociktorá z registrovaných strán. Členstvo, metódy práce a vystupovanie politikov BBA navonok nesie všetky znaky straníckosti.

Možno tieto slová budú znieť ušiam niektorých Bystričanov zvláštne, ale v našom meste sa vstupom BBA do komunálnej politiky azda prvý krát na Slovensku v praxi zotrela krehká hranica medzi vládnym a mimovládnym sektorom. A div sa svete táto „nepolitická politika“ slávi úspech. Každé štyri roky má BBA viac svojich členov v mestskom zastupiteľstve, teraz takmer tretinu poslancov (9 z 31). Ibaže by bolo korektné, keby sa členovia tohto neregistrovaného politického zoskupenia prestali nazývať nezávislými. Sú závislí od značky BBA, rovnako ako iní straníci od značky SMER-SD, SNS či SDKÚ-DS.

Nemusíte s touto takmer politologickou úvahou súhlasiť, ale pre budúcnosť by malo byť jasno, who is who. Závislosť sa totiž nemeria len členstvom v politickej strane, ale aj v akomkoľvek inom zoskupení s priamym vplyvom na politiku.

Určitým rizikom je, že ak banskobystrický politický precedens s konfliktom politických záujmov nevadí tretiemu sektoru na Slovensku, tak potom kedykoľvek v budúcnosti môže ktokoľvek označiť politické aktivity mimovládnych organizácií za stranícke. Možno to začne zaujímať aj niekoho z ich sponzorov…

Autor: Miro Toman, Foto: Ilustr.