Banská Bystrica nezabúda na vojnové hroby z 1. svetovej vojny

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Po úspešnej rekonštrukcii 160 vojnových hrobov z prvej svetovej vojny na rímskokatolíckom cintoríne podľa štúdie Útvaru hlavného architekta schválenej Ministerstvom vnútra SR (autor Ing. arch. Peter Lapin) mesto Banská Bystrica pokračuje aj v časti Majer. V priebehu mesiaca október sa uskutočnili zisťovacie sondáže, ktoré mali odhaliť, koľko je v tejto oblasti obnoviteľných hrobov.

Obnova vojenského cintorína v Majeri

Na základe vykonaných sondáží sa predpokladá, že na území zaniknutého vojenského cintorína je 395 obnoviteľných hrobov. Stredoslovenské múzeum pre mesto vypracovalo projekt zameraný na identifikáciu hrobov. Na základe jeho výsledkov je možné stanoviť rozsah plánovanej revitalizácie a obnovy vojenského cintorína z obdobia 1. svetovej vojny.

Miesto cintorína dodnes označuje pomník venovaný legionárom 1. svetovej vojny. Na základe vojenských materiálov je možné povedať, že na tomto mieste bolo pochovaných 1.380 vojakov 8 národností (z dnešného Slovenska, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovinska, a Srbska).

Veľká časť cintorína bola zničená pri výstavbe mimoúrovňovej križovatky v 60. rokoch 20. storočia. Mesto sa teraz snaží zistiť, koľko hrobov je možné opätovne vrátiť do pôvodného stavu. Prvá etapa výskumných prác, ktoré sa vykonali v zmysle projektu, odhalili možnosti obnovy vojenských hrobov, presné hranice cintorína ako aj hustotu pochovávania.

Od zisteného počtu hrobov sa potom bude odvíjať aj rozsah rekonštrukcie, nakoľko mesto bude následne žiadať mimoriadny štátny príspevok na vojnové hroby. Na mieste, kde boli hroby odkryté, mesto dočasne do doby, kedy budú obnovené, umiestnilo biele kríže s údajmi o pochovaných vojakoch.

Prvá svetová vojna 1914-18

28. júla 2014 uplynulo 100 rokov od  začiatku prvej svetovej vojny. Zámienkou vojny sa stal úspešný atentát na arcivojvodu a následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d’Este. Rakúsko-Uhorsko následne vyhlásilo vojnu Srbsku, čím vyvolalo reťazovú reakciu vedúcu k vojne dvoch veľkých koalícií, ktoré mali za následok rozšírenie vojny po celej Európe v priebehu jediného mesiaca.

Na jednej strane stáli štáty Dohody, ktoré na začiatku vojny tvorilo Francúzsko, Rusko a Spojené kráľovstvo. Neskôr sa k nim pridalo Taliansko (1915), USA (1917), Japonsko a ďalšie. Ich oponentom boli Ústredné veľmoci – Nemecko a Rakúsko-Uhorsko. Neskôr sa k nim pridala Osmanská ríša, Bulharsko a ďalšie štáty. Neutrálne do konca vojny v Európe zostalo Španielsko, Švajčiarsko a škandinávske krajiny.

Narukovalo aj množstvo Bystričanov a obyvateľov okolitých obcí. Prvá svetová vojna  trvala do 11. novembra1918. Vojenské operácie sa odohrávali prevažne na území Európy, ale aj v Afrike, Rusku, na oceánoch či  na Blízkom východe. Bol to dovtedy najväčší vojnový konflikt v dejinách ľudstva. Pamiatku naň nájdeme aj v Banskej Bystrici a okolí.

Táto vojna výrazne zmenila tvár Európy. Priniesla rozvrat Nemeckého cisárstva, Rakúsko-Uhorska, Osmanskej ríše a cárskeho Ruska. S pádom týchto krajín skončila vláda Hohenzollerovcov, Habsburgovcov a Romanovovcov. Viacero krajín utrpelo ťažké materiálne a ľudské škody. Vo vojne zomrelo najmenej 9,6 milióna vojakova 7 miliónov civilistov, zranených bolo vyše 20 miliónov ľudí. Materiálne škody boli obrovské, vojna zanechala traumu najmä na psychike mladej generácie.

Zdroj: mesto BB a wikipedia, Foto: Ilustr.