Cech hostinských prišiel s novým podujatím. V sobotu sa na Námestí SNP hľadal oficiálny bystrický kokteil.
V dolnej časti námestia o piatej popoludní stáli za barovými pultmi barmani z 11 bystrických podnikov. Ich úlohou bolo vytvoriť špecifický a originálny kokteil spojený s mestom Banská Bystrica. Išlo o nápoj zložený maximálne z piatich surovín, z ktorých jedna musela byť miestna.
Cech hostinských v spolupráci s riaditeľom Stredoslovenského múzea PhDr. Romanom Hradeckým a vedúcim oddelenia kurátorov historikom PhDr. Filipom Glockom sa na základe historickej analýzy dopracovali k výberu troch základných názvov: Neusohl (pomenovanie Banskej Bystrice), Gluck Auf (banícky pozdrav „na šťastie“) a Kupfer (charakteristické pomenovanie medi).
Do finále na základe rozhodnutia odbornej poroty postúpilo päť najlepších barmanov. Hodnotila sa najmä originalita, vzhľad a výsledná chuť, ale aj jednoduchosť prípravy. Víťazný kokteil si budú môcť návštevníci vychutnať vo všetkých prevádzkach Cechu hostinských Banská Bystrica i v ďalších bystrických podnikoch
Víťazkou sa stala barmanka Nikola Živorová z Vergano Fit Coffee. Vieme, že do svojho najlepšieho kokteilu pridala tymián. Napokon ho budete môcť ochutnať v bystrických reštauráciách a kaviarňach pod názvom Drink Kupfer.
Najlepšia barmanka ako pamiatku pre budúce generácie odovzdala svoj shaker do archívu Stredoslovenského múzea. Okrem oficiálneho kokteilu pre Banskú Bystricu sa súťažilo aj o najlepšiu limonádu roka, ktorú robia v Reštaurácii Rak.
Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová