Banská Bystrica bude 11. a 12. decembra vo svetle aj tieni

ZAUJÍMAVOSŤ
1 /

Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov vyhlásilo rok 2015 za Medzinárodný rok svetla a technológií založených na svetle, čím chce ľuďom celého sveta pripomenúť výraznú úlohu svetla a optických technológii v každodennom živote a pri budúcom rozvoji spoločnosti.

Dva dni svetla a tieňa v meste pod Urpínom

Banská Bystrica zažije v decembri dve noci svetla a tieňa. Multižánrový festival prepojí svetlom, umením a astronómiou nielen „svetelných fanúšikov“ z radov verejnosti, ale aj umeleckú a vedeckú odbornú verejnosť. V predvianočnom čase rozžiari Banskú Bystricu netradične, verejný priestor sa stane žiariacou galériou.

Festival svetla 2015 – Svetlo a tieň v umení a vede, sa bude konať 11. a 12. decembra na viacerých miestach v Banskej Bystrici. Organizátori – Mesto Banská Bystrica, Občianske združenia Kultúrne Slovensko z Banskej Bystrice a TRAKT z Trenčína, Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV, Slovenský zväz astronómov, Stredoslovenské múzeum a Krajská hvezdáreň a planetárium M. Hella v Žiari nad Hronom chcú týmto jedinečným podujatím prispieť do aktivít Medzinárodného roku svetla, inšpirovať, vzdelávať a zabávať..

„Festival svetla a tieňa je v mnohých krajinách veľmi známy a atraktívny. Naše mesto má potenciál na uskutočnenie takéhoto veľkého projektu. Verím, že sa nám podarí rozšíriť ponuku podujatí medzinárodného rozmeru, pritiahneme pozornosť turistov a obyvateľov, zviditeľníme sa na mape Európy,“

povedal banskobystrický primátor Ján Nosko.

Banská Bystrica bude počas festivalu opäť krajšia

„V neposlednom rade chceme v predvianočnom čase rozžiariť Banskú Bystricu úplne inak, ako sme zvyknutí z rokov minulých. Náš projekt spája v sebe nielen viaceré druhy umenia, ale poskytne umelcom aj možnosť inšpirácie, verejnosti objavenie netradičných miest, priestorov a plôch cez svetlo a všetkým návštevníkom prinesie nové zážitky,“

uviedla manažérka festivalu Dagmar Rajčanová.

V programe festivalu, nad ktorým prevzal záštitu primátor mesta Ján Nosko, sú svetelné a audiovizuálne projekcie, videomappingy, laserová show, svetelné graffiti, luminografická dielňa pre verejnosť ako aj interaktívna hra so svetlom pre deti ale i dospelých v piatich lokalitách centrálnej zóny mesta – od Múzea SNP, cez Námestie Štefana Moysesa, Námestie SNP, až po obchodné centrum Europa SC a okraj obytnej zóny v Radvani.

Nebude chýbať ani prehliadka filmov z medzinárodného festivalu Astrofilm, ktoré festivalu svetla prepožičiava Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove, jedinečná výstava fotografií a posterov pre medzinárodnú výstavu k roku svetla, rozprávanie na tému Temná strana svetla, prezentácia astronomickej techniky, autogramiáda knihy Astronomické oko. Mladých grafikov určite zaujme workshop na tému 3D skenovanie a deti zas upútajú zábavné pokusy so svetlom.

Festival svetla, reprezentujúci Slovenskú republiku, je zaradený do zoznamu Event programme na stránke OSN. Viac Informácií nájdete na www.light2015.org.festival

Autor: (tom), Zdroj: organizátori festivalu, Foto: ilust. video: TV Hronka