B-52 na Sliač napokon nepriletí, program SIAF 2015 je i tak atraktívny

SPRÁVY
0 /

Pred tromi rokmi patril strategický americký bombardér B-52 medzi najväčšie lákadlá Medzinárodných leteckých dní na Sliači. Organizátori SIAF 2015 do poslednej chvíle čakali na jeho opätovný prílet v stredu 26.augusta, ale napokon sa ho spolu s novinármi a množstvom ľudí okolo letiska nedočkali.

Riaditeľ SIAF 2015 Hubert Štoksa na brífingu v areáli Letiska Sliač spolu s veliteľom vzdušných síl OS SR brigádnym generálom Miroslav Korbom informovali:

„Pre nás organizátorov je to piaty jubilejný ročník medzinárodných leteckých dní na Sliači a tomu sme podriadili aj celú prípravu podujatia od septembra minulého roka. Snažili sme sa pripraviť tak atraktívny program pre ľudí, aby  to malo silu aj dynamiku a pripomenuli sme si aj výročie SNP. V spolupráci s Ministerstvom obrany SR  celkom prijalo pozvanie 14 zahraničných vojenských partnerov a predstaví sa vyše sto lietadiel v dynamických a statických ukážkach. Žiaľ nepriletí americký bombardér B-52.“

IMG_6293

Na facebooku SIAF 2015 sa neskôr objavila táto správa:

„Americký bombardér B-52 zrušil svoju účasť na MLD SIAF 2015. Aj my, podobne ako vy, sme do tejto chvíle čakali na oficiálne stanovisko a dôvod od Veľvyslanectva USA.V oficiálnom vyjadrení americká strana  informuje, že sa nemôžu zúčastniť MLD SIAF 2015 a zdôrazňujú dôležitosť a hodnotu spolupráce medzi USA a SR. Napriek tomu organizátori robia maximum, aby ste počas prichádzajúceho víkendu zažili mnoho nezabudnuteľných zážitkov.“

Let B-52 z americkej základne v Luisiane trvá viac ako trinásť hodín. V roku 2012 pristál tento obor vo svojej historickej premiére na Leteckej základni Sliač a ponúkol návštevníkom na statickej ukážke nevídaný pohľad. Takto to vyzeralo na SIAF 2012.

Napriek tomu, že tento rok B-52 nepriletí, môžu sa účastníci MLD SIAF 2015 počas 29. a 30. augusta tešiť na skvelú ukážku leteckého majstrovstva pilotov vo vzduchu a nádherné stroje na zemi. Viac o podujatí prinesieme v samostatnom článku.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová